Οι γυναίκες που σταματούν το κάπνισμα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους μέσα σε πέντε μόλις χρόνια, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα περιορίζουν και κατά 20% τον κίνδυνο από διάφορες μορφές καρκίνου που συνδέονται με το τσιγάρο.

Πρόκειται για τα ενθαρρυντικά συμπεράσματα μελέτης που έγινε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, στην οποία αναλύθηκαν τα στοιχεία της μεγάλης έρευνας που έχει ξεκινήσει από το 1976 με τη συμμετοχή 105 χιλιάδων νοσοκόμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση “Journal of the American Medical Association”.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πιθανότητες θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων μειώνονται κατά 21% μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διακοπή του καπνίσματος σε σχέση με όσες συνεχίζουν να καπνίζουν. Ωστόσο ο επιπλέον κίνδυνος δεν εκμηδενίζεται παρά ύστερα από 20 χρόνια.

Ο κίνδυνος θανάτου από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα μειώνεται κατά 18% μέσα σε μια δεκαετία από τη διακοπή του καπνίσματος και προσεγγίζει τα επίπεδα εκείνων που δεν κάπνισαν ποτέ ύστερα από 20 χρόνια.