Λεπτές γραμμές, ρυτίδες, χαλάρωση, ελαστικότητα, αναδόμηση, ανόρθωση, σύσφιγξη, ενυδάτωση… είναι οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιούν οι οίκοι καλλυντικών για να μας προωθήσουν τα προϊόντα τους και να μας πείσουν για τα αποτελέσματα που προσφέρουν. Άραγε, αναρωτιόμαστε, έχουν αυτές τις δυνατότητες που αναγράφονται στις ελκυστικές συσκευασίες τους; Κανένα καλλυντικό δεν μπορεί να γυρίσει το χρόνο πίσω, αλλά μπορεί να δράσει προληπτικά και να μειώσει αισθητά τα σημάδια του! Θα σας παρουσιάσουμε, λοιπόν, όλες εκείνες τις ανακαλύψεις της σύγχρονης κοσμητολογίας, που υπόσχονται ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στη διαρκή μάχη με το χρόνο…



Αγνή και πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Α, η ρετινόλη ή retinol, όπως θα τη βρείτε γραμμένη σε αρκετές συσκευασίες, θωρείται η πιο σημαντική βιταμίνη για τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας. Το 1947 δύο ολλανδοί χημικοί συνέθεσαν στο εργαστήριο για πρώτη φορά τη βιταμίνη Α. Απαραίτητη για την υγεία του οργανισμού μας, καθώς συμβάλλει στην ανάπτυξη των οστών και στην καλή λειτουργία της όρασης -άλλωστε, για την ανακάλυψή της βραβεύτηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1967 ο αμερικανός επιστήμονας Τζωρτζ Oυάλντ-, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη και για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Η ρετινόλη ανήκει σε μια οικογένεια χημικών ενώσεων που είναι γνωστές ως «ρετινοειδή». Είναι μία από τις ελάχιστες ουσίες με τόσο μικρή μοριακή δομή που μπορεί να διαπερνά την εξωτερική στιβάδα της επιδερμίδας και να εισχωρεί στα βαθύτερα στρώματά της. Ωστόσο, για να αλληλεπιδράσει με τα κύτταρα, θα πρέπει να διασπαστεί σε ρετινοϊκό οξύ, ένα πιο δραστικό παράγωγο, γιατί υπάρχουν ειδικοί υποδοχείς στα κύτταρα της επιδερμίδας μας που το προσλαμβάνουν.
Τα ρετινοειδή διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων της βασικής στιβάδας που είναι υπεύθυνη για την ανανέωση της επιδερμίδας, ρυθμίζουν τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων, αυξάνουν τη σύνθεση κολλαγόνου και διεγείρουν την ανάπτυξη των ινοβλαστών. Με τα χρόνια αποδείχτηκε ότι η ρετινόλη διαθέτει επιπλέον και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε την ισχυρή αντιγηραντική δράση της, σε καθαρή μορφή, στη σύνθεση κρέμας, είναι η RoC το 1995. Σήμερα η ίδια εταιρεία διαθέτει έντεκα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που περιέχουν ρετινόλη.



Συντομογραφία της λέξης alpha-hydroxy acids (άλφα-υδροξυοξέα). Είναι χημικές ουσίες που βρίσκονται στα φρούτα, στο ζαχαροκάλαμο και στο ξινόγαλο. Η Κλεοπάτρα ήταν η πρώτη γυναίκα που ανακάλυψε τις καλλυντικές ιδιότητες των οξέων, αφού συνήθιζε να κάνει το μπάνιο της με ξινό γάλα. Σήμερα, είναι διαδεδομένη η χρήση των ΑΗΑ ως ένα από τα βασικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση των ρυτίδων και στη λαμπερή και απαλή όψη της επιδερμίδας. Τρία είναι τα πιο γνωστά AHA:
Γλυκολικό οξύ Προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο. Είναι το οξύ που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι δερματολόγοι όταν κάνουν τη διαδικασία πίλινγκ για να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα.
Λακτικό οξύ Προέρχεται από το γάλα και θεωρείται πιο ήπιο. Προκαλεί λιγότερους ερεθισμούς από το γλυκολικό και γι’ αυτό χρησιμοποιείται σε ευαίσθητες επιδερμίδες.
Κιτρικό οξύ Προέρχεται από τα πορτοκάλια και τα λεμόνια, τα πιο όξινα από τα φρούτα.
● Υπάρχουν επίσης το μηλικό οξύ, που προέρχεται από τα μήλα και τα αχλάδια, καθώς και το τρυγικό οξύ από σταφύλια, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν είναι ξεκάθαρη και επομένως χρησιμοποιούνται σπάνια.
Στην αγορά κυκλοφορεί το τζελ απολέπισης Exfotonic της L΄Oréal, που στηρίζεται στη δράση των AHA.



Ποιος θα φανταζόταν ότι από το ξύλο της γνωστής μας οξιάς θα ανακαλύπταμε ένα νέο αντιγηραντικό μόριο που θα κατάφερνε να εμπλουτίσει τα κύτταρα του δέρματος με θρεπτικά συστατικά; Επτά χρόνια μελέτης και ερευνών χρειάστηκαν τα επιστημονικά εργαστήρια του ομίλου L’Oréal για να συνθέσουν το μόριο Pro-Xylane™. Πρόκειται για ένα παράγωγο ξυλόζης που βασίζεται στη φιλοσοφία του βιομιμητισμού. Αυτή η ουσία έχει την εξαιρετική ικανότητα να αναδημιουργεί τα συστατικά της δομής του δέρματος, διεγείροντας τη σύνθεση γλυκοζαμινογλυκανών. Πρόκειται για μόρια τα οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνονται σε αριθμό. Συγχρόνως, το Pro-Xylane™, ενισχύει και αυξάνει την απόδοση μιας πρωτεΐνης, που είναι προσκολλημένη στην κυτταρική μεμβράνη, με σκοπό να σταθεροποιεί το υαλουρονικό οξύ και να διασφαλίζει με αυτό τον τρόπο την ενυδάτωση, την ανόρθωση και τη λάμψη της επιδερμίδας. Έτσι, λοιπόν, το μόριο Pro-Xylane™ αναμορφώνει και βελτιώνει ουσιαστικά το κυτταρικό περιβάλλον, ενισχύει τη συνοχή του δέρματος και χαρίζει σφριγηλή επιδερμίδα. Σε αυτό το μόριο βασίζεται η νέα σειρά Derma Genesis της L’ Oréal και η NeoVadiol της Vichy.



Έως τώρα γνωρίζαμε τα προβιοτικά μέσα από τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι οι «καλοί» μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο, διατηρούν τη σωστή ισορροπία της μικροχλωρίδας και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, την ίδια ανάγκη ενδυνάμωσης και προστασίας έχει και το δέρμα μας, που καθημερινά δέχεται επιθέσεις. Η κοσμητολογία άρχισε, λοιπόν, να χρησιμοποιεί τα προβιοτικά για να ενισχύσει την άμυνα των κυττάρων. Από τις πρώτες εταιρείες που τα επεξεργάστηκαν και παρασκεύασαν ένα ειδικό σύμπλεγμα, το probiofactor (που βασίζεται επίσης και στα πρεβιοτικά, δηλαδή ίνες που είναι σε θέση να τρέφουν τα προβιοτικά βακτήρια), είναι η Verattiva. Τελευταία άφιξη είναι η νέα κρέμα Cellebiotic της Vichy για μεγάλες ηλικίες. Στηρίζεται στο δραστικό συστατικό dermobiotique, το οποίο μεταφέρει τις ιδιότητες των προβιοτικών στην επιδερμίδα.



Μια από τις δυσάρεστες συνέπειες που φέρνει ο χρόνος είναι και η ορμονική γήρανση του δέρματος. Το δέρμα αρχίζει να χαλαρώνει και χάνεται η πυκνότητα και η σφριγηλότητά του. Oι πρώτες ενδείξεις παρατηρούνται λίγο πριν από την εμμηνόπαυση, όταν μειώνεται δραστικά η παραγωγή των οιστρογόνων. Ένα φυσικό υποκατάστατο με παρόμοια δράση και δομικές ομοιότητες είναι τα φυτοοιστρογόνα. Τα ισοφλαβονοειδή είναι η ομάδα των φυτοοιστρογόνων που οι ερευνητές έχουν μελετήσει περισσότερο. Η σόγια αποτελεί την πιο πλούσια πηγή ισοφλαβονοειδών. Oι πρωτεΐνες και τα λιπίδια της σόγιας έχουν προστατευτική δράση για τα κύτταρα της επιδερμίδας και συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητάς της. Αυτές τις ιδιότητες αξιοποίησαν οι επιστήμονες της κοσμητολογίας για να δημιουργήσουν προϊόντα που απευθύνονται στις ηλικιακές ομάδες πάνω από τα 45, όπως η κρέμα RevisAge της Sant’ Angelica.



Βιταμίνη C, άλφα τοκοφερόλη (alpha tocopherol), κινετίνη (kinetin), άλφα λιποϊκό οξύ (alpha-lipoic), ιδεβενόνη (idebenon), ουβικινόνη (ubiquinone)… Αν και η πιο γνωστή σε μας είναι η βιταμίνη C, όλες οι παραπάνω ουσίες είναι αντιοξειδωτικοί παράγοντες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ενάντια στο οξειδωτικό στρες, δηλαδή ενάντια στις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στα κύτταρα με την έκθεσή μας στον ήλιο, τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα και γενικά τον κακό τρόπο ζωής μας. Αυτό σημαίνει ότι τα κύτταρα καταστρέφονται, αυξάνοντας το ρυθμό της εξωγενούς γήρανσης. Προϊόντα όπως η Superdefense της Clinique συμβάλλουν στην αντιγήρανση, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.



Αναμφισβήτητα η μελέτη των βλαστοκυττάρων τα τελευταία χρόνια άνοιξε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιατρική έρευνα, γεννώντας προσδοκίες για την καταπολέμηση ασθενειών και διαταραχών, αλλά και ερωτήματα για πιθανά αρνητικά αποτελέσματα. Τι είναι όμως τα βλαστοκύτταρα, που τόσος λόγος γίνεται γι’ αυτά; Τα εμβρϋικά βλαστοκύτταρα είναι «αρχέγονα κύτταρα» που έχουν την ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε οποιονδήποτε ιστό (πολυδύναμα) και τα οποία υπάρχουν στο έμβρυο και στον ομφάλιο λώρο. Από αυτά προέρχονται τα κύτταρα όλων των συστημάτων του οργανισμού μας. Η ιδέα των επιστημόνων είναι ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα βλαστοκύτταρα για να επιδιορθώνουμε τις φθορές του οργανισμού. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, που δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει την κοσμητολογία. Η ομάδα του Κέντρου Καινοτομιών Dior ανέπτυξε το stemsome™, ένα βιο-φορέα ο οποίος δρα σε πολλαπλά επίπεδα, ελευθερώνοντας ενεργά συστατικά που προστατεύουν τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας. Το stemstone αξιοποιεί η νέα σειρά Capture R60/80™ XP, με σκοπό να δράσει αποτελεσματικά σε κυτταρικό επίπεδο.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Παναγιώτα Ρήγα, δερματολόγο.