Αντηλιακές ιδιότητες έχει η σάλτσα ντομάτας που χρησιμοποιείται στις μακαρονάδες μπολονέζ ή τις πίτσες, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.

Τα ευρήματα της έρευνας των Πανεπιστημίων του Μάντσεστερ και του Νιούκασλ παρουσιάσθηκαν σε συνέδριο της Βρετανικής Εταιρείας Δερματολογίας. Σύμφωνα με αυτά, η αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο που περιέχει η ντομάτα – στην οποία οφείλεται και το κόκκινο χρώμα της – έδειξε να συνδέεται άμεσα με την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν 10 εθελοντές για τρεις μήνες. Προς μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν ότι το δέρμα όσων κατανάλωναν τουλάχιστον 5 κουταλιές ντοματοπολτού την ημέρα είχε κατά 33% μεγαλύτερη δυνατότητα αυτοπροστασίας από τις βλαβερές ακτίνες σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι η μαγειρεμένη ντομάτα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λυκοπένιο από ό,τι η ωμή.