Ήσασταν εκατοντάδες όσοι συγκεντρωθήκατε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για να παρακολουθήσετε την ημερίδα του περιοδικού Vita με θέμα «Διαβήτης στα παιδιά. Πρόληψη και αντιμετώπιση. Ο ρόλος της μητέρας».

Η ημερίδα έγινε με αφορμή την επικείμενη Γιορτή της Μητέρας την ερχόμενη Κυριακή 11 Μαΐου και με την ευγενική χορηγία της Νovo Νordisk. Το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ορισμένα παιδιά, ήταν πολύ εμφανές όχι μόνο από τον αριθμό τους, αλλά και από την ποιότητα και την πληθώρα των ερωτήσεων που έθεσαν στους ειδικούς ομιλητές. Ο παιδικός διαβήτης είναι άλλωστε μια κατάσταση που καθορίζει την ποιότητα ζωής χιλιάδων οικογενειών στην Ελλάδα. Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τη διευθύντρια του περιοδικού Vita κ. Χριστίνα Ψυχάρη, ενώ στη συνέχεια ανέλαβαν να ενημερώσουν το κοινό σε σχέση με το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα του σακχαρώδους διαβήτη στα παιδιά τρεις εξέχοντες επιστήμονες. Φυσικά, μεγάλο βάρος έριξαν όλοι στο ρόλο της μητέρας ως καθοδηγητή και εκπαιδευτή για το παιδί που πάσχει από διαβήτη.

Τρόπος ζωής
Πρώτος μίλησε ο κ. Χρήστος Μπαρτσόκας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ», για το σημαντικό ρόλο της μητέρας στην αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη στα παιδιά και στους εφήβους. Ο κ. Μπαρτσόκας εξήγησε ότι ο διαβήτης τύπου 1 είναι ένας νέος τρόπος ζωής, στον οποίο τα παιδιά που νοσούν τείνουν ευτυχώς να προσαρμόζονται πολύ εύκολα.
Τόνισε επίσης ότι απαιτείται πολύ καλή εκπαίδευση, τόσο των παιδιών όσο και του άμεσου περιβάλλοντός τους, ώστε να επιτευχθεί μία καλή αυτορρύθμιση της ασθένειας, που προλαμβάνει ή τουλάχιστον καθυστερεί πολύ τις επιπλοκές. Επιπλέον, έδωσε αρκετές ελπίδες για το μέλλον όσον αφορά την καλύτερη πορεία της ασθένειας με τη συμβολή της επιστημονικής προόδου. Ο κ. Μπαρτσόκας τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση της συχνότητας του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά ως συνέπεια του σύγχρονου τρόπου ζωής και φυσικά της παχυσαρκίας, που θεωρείται πλέον επιδημία.

Η σημασία της ψυχολογίας
Για το συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο του ψυχολόγου απέναντι στους γονείς του διαβητικού παιδιού με σκοπό την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών και την επίλυση των προβλημάτων που πιθανώς αντιμετωπίζουν μίλησε η δρ. Ελίνα Γκίκα, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια Παιδιατρικής Κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ», που υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι ο ψυχολόγος είναι και συνεργάτης των παιδιών σε ό,τι χρειαστούν.

Ο ρόλος της διατροφής
Μιλώντας για τη σημασία της σωστής διατροφής στη ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη, η κ. Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, κλινική διαιτολόγος – διατροφολόγος, υπεύθυνη Τμήματος Διαιτολογίας – Διατροφής του «ΜΗΤΕΡΑ», τόνισε ότι η μητέρα είναι εκείνη που καθορίζει και οργανώνει το φαγητό στο σπίτι, καθώς και τις ώρες ενασχόλησης των παιδιών με τις διάφορες δραστηριότητές τους. Τόνισε επίσης ότι η μητέρα είναι εκείνη που εξοικειώνεται πρώτη με την ποιότητα, την ποσότητα και τη σωστή κατανομή των γευμάτων του παιδιού με διαβήτη τύπου 1.

Η ημερίδα έκλεισε με πληθώρα ερωτήσεων από το κοινό και ακολούθησε cocktail.