Mήπως άκουσες από κάποια φίλη σου ότι δεν θα μαυρίσεις αν φοράς αντιηλιακό; Μήπως νομίζεις ότι το αλάτι της θάλασσας κάνει καλό στα μαλλιά σου; Μήπως πιστεύεις ότι κάτω από τις ομπρέλες της παραλίας είσαι επαρκώς προστατευμένη; Καιρός να μάθεις την αλήθεια, να καταρρίψεις μύθους που ισχύουν για την αντιηλιακή προστασία και να αλλάξεις συνήθειες που πιθανόν να είναι ολέθριες για την υγεία και την ομορφιά σου.



Μαύρισα, άρα μπορώ να σταματήσω να φοράω αντιηλιακό

Η αλήθεια Εάν η επιδερμίδα σου έχει μαυρίσει ή έχεις φυσικά σκουρόχρωμη επιδερμίδα, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μείνεις και απροστάτευτη! Η αυξημένη ποσότητα μελανίνης μπορεί να σε προστατεύσει από το έγκαυμα, αλλά όχι και από τις άλλες αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου, όπως η φωτογήρανση και ο καρκίνος του δέρματος. Μην καταργείς, λοιπόν, το αντιηλιακό σου. Απλώς μείωσε σταδιακά το δείκτη προστασίας του αντιηλιακού που χρησιμοποιείς καθώς μαυρίζεις.




Μια επάλειψη με αντιηλιακό υψηλού δείκτη είναι αρκετή

Η αλήθεια Το αντιηλιακό χάνει τη δραστικότητά του με τον ιδρώτα, την τριβή, το νερό και τη θερμότητα, όσο υψηλό δείκτη αντιηλιακής προστασίας (SPF) και αν έχει. Φαντάσου, λοιπόν, ότι είσαι στην παραλία, έχεις απλώσει το αντιηλιακό σου από το πρωί, έχεις ξαπλώσει στην πετσέτα, έχεις βουτήξει πολλές φορές στη θάλασσα, έχεις σκουπιστεί, έχεις ιδρώσει από τη ζέστη. Ακόμα πιστεύεις ότι μια επάλειψη σε προστατεύει;


Το αντιηλιακό μπορεί να επιδεινώσει την ακμή μου

Η αλήθεια Μόνο αν χρησιμοποιείς λάθος αντιηλιακό. Αν έχεις ακμή στο πρόσωπο και την πλάτη ή λιπαρό δέρμα με τάση ακμής, θα πρέπει να αποφεύγεις τις πολύ λιπαρές κρεμώδεις ή ελαιώδεις συνθέσεις και τα αντιηλιακά με φυσικά φίλτρα. Ένα αντιηλιακό τζελ ή σπρέι με διάφανη υφή είναι το κατάλληλο για το σώμα σου. Για το πρόσωπο προτίμησε ένα λεπτόρρευστο προϊόν που θα αναγράφει επιπλέον ότι είναι «oil free» και «non comedogenic», κατάλληλο για λιπαρές ή με τάση ακμής επιδερμίδες.



Το αλάτι είναι καλό να μένει πάνω στην επιδερμίδα

Η αλήθεια Μεγαλώνοντας ακούγαμε από παλαιότερες γενιές πως το να αφήνεις το αλάτι πάνω στην επιδερμίδα κάνει καλό. Δυστυχώς, όμως, ισχύει το αντίθετο. Το αλάτι ξηραίνει και αφυδατώνει την επιδερμίδα σε μεγάλο βαθμό. Καλό θα είναι, λοιπόν, να σκουπίζεσαι μόλις βγαίνεις από τη θάλασσα και εάν είναι δυνατό, να ξεπλένεις το σώμα σου σε κάποιο ντους με άφθονο νερό. Φυσικά, η πρώτη σου κίνηση μόλις επιστρέψεις στο σπίτι θα πρέπει να είναι το μπάνιο με ένα ενυδατικό αφρόλουτρο και η περιποίηση της επιδερμίδας σου με ένα after sun.




Κάτω από την ομπρέλα προστατεύομαι από τον ήλιο επαρκώς

Η αλήθεια Oι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν την ομπρέλα λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με το ύφασμα που είναι κατασκευασμένη, αλλά και το χρώμα της. Επίσης, ο ήλιος αντανακλάται στην άμμο και το νερό και άρα μπορεί να σε βρει ακόμα και όταν διαβάζεις ήσυχη ένα βιβλίο κάτω από την ομπρέλα.




Δεν θα μαυρίσω αν φοράω αντιηλιακό

Η αλήθεια Θα μαυρίσεις μόνο εάν ο φωτότυπός σου το επιτρέπει. Να ξέρεις ότι αν ανήκεις στο φωτότυπο 1 ή 2 (πολύ ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα), δεν θα μαυρίσεις, καθώς η επιδερμίδα σου εκκρίνει μικρή ποσότητα μελανίνης. Αν δεν φοράς αντιηλιακό, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να κοκκινίσεις, πιθανόν ακόμα και να καείς, και να προκαλέσεις ζημιά που θα φανεί μακροπρόθεσμα στην επιδερμίδα σου.




Η κοκκινίλα στο δέρμα θα γίνει μαύρισμα

Η αλήθεια Το κοκκίνισμα προαναγγέλλει «κάψιμο» και όχι μαύρισμα. Η κοκκινίλα θα μείνει απλώς κοκκινίλα, ενώ αν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά, το δέρμα στο σημείο αυτό θα ξεφλουδίσει. Αν τύχει να καείς (συμβαίνει καμιά φορά, όσο προσεκτική και να είσαι), μην παραμελήσεις την άμεση και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας σου. Διάβασε και το σχετικό ρεπορτάζ (για εγκαύματα και after sun φροντίδες) στις σελίδες 54 και 130 αυτού του τεύχους.




Τα μαλλιά μου δείχνουν τέλεια μετά τη θάλασσα. Δεν θέλω να τα ξεβγάλω!

Η αλήθεια Πραγματικά, τα μαλλιά με το θαλασσινό αλάτι παίρνουν ένα ανέμελο, φυσικό στυλ που τις περισσότερες φορές είναι ιδιαίτερα κολακευτικό. Όμως, το αλάτι αφυδατώνει σε μεγάλο βαθμό την τρίχα και σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία τα αποτελέσματα είναι ολέθρια για την υγεία των μαλλιών σου. Προσπάθησε να ξεβγάζεις τα μαλλιά σου μετά τις βουτιές και να φοράς καπέλο ή φουλάρι, ώστε να μην τα εκθέτεις πολλή ώρα στον ήλιο. Αν σου αρέσει να τα νιώθεις ελεύθερα στους ώμους σου, χρησιμοποίησε ένα αντιηλιακό σπρέι ή τζελ.