Τη φυσιολογική παραγωγή των ορμονών στα κύτταρα φαίνεται πως «φρενάρει» το γνωστό φυτοφάρμακο ατραζίνη, όπως υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF) και έδειξε ότι η ατραζίνη προκαλεί σημαντικές τροποποιήσεις στα σήματα που συνδέονται με την έκκριση των ορμονών στα ανθρώπινα κύτταρα.

Μελετώντας κύτταρα του πλακούντα σε καλλιέργεια, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη χημική ουσία αυξάνει τη δραστηριότητα ενός γονιδίου, το οποίο συνδέεται με το αφύσικο βάρος του μωρού κατά τον τοκετό. Η ατραζίνη έδειξε ακόμη να σχετίζεται με την υπερδιόγκωση ενός δεύτερου γονιδίου στην ουρήθρα γυναικών που εμφάνιζαν ανεξήγητα προβλήματα υπογονιμότητας.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση «PLoS ONE», τα γονίδια που εμφανίζουν ευαισθησία στην ατραζίνη κατέχουν κύριο ρόλο στη φυσιολογική αναπαραγωγική διαδικασία και εντοπίζονται κυρίως σε ιστούς που παράγουν στεροειδείς ορμόνες. Παράλληλες έρευνες σε ψαράκια-ζέμπρα έδειξαν ότι η χημική ουσία επιδρούσε στο φύλο τους, μετατρέποντάς τα σε θηλυκά.

Πρόκειται για το δεύτερο πιο διαδεδομένο φυτοφάρμακο στις ΗΠΑ, του οποίου η χρήση απαγορεύτηκε πριν από λίγα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από μελέτες που το συνέδεαν με ενδοκρινολογικές διαταραχές σε ψάρια και αμφίβια. Τη θέση του χημικού πήρε σύντομα ένα παρεμφερές προϊόν με δραστική ουσία την τερμπουθυλαζίνη.