Ένα γονίδιο φαίνεται πως συνδέεται με την εμφάνιση προ-εκλαμψίας (γνωστή και ως τοξιναιμία) μετά την 20η εβδομάδα κύησης σε κάποιες γυναίκες, ισχυρίζονται τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Το «ένοχο» γονίδιο, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται με τις περισσότερες περιπτώσεις προ-εκλαμψίας, παράγει την πρωτεΐνη 2-ΜΕ (2-methoxyestradiol). Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη πραγματοποίησαν πειράματα σε γενετικώς τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία έλειπε το συγκεκριμένο γονίδιο, όπως και η πρωτεΐνη.

Τα τρωκτικά λοιπόν, εμφάνισαν αρκετά από τα συμπτώματα της προ-εκλαμψίας (π.χ. πρόωρος τοκετός, υψηλή αρτηριακή πίεση, πρόβλημα στη δημιουργία αιμοφόρων αγγείων που οδηγεί την ελλιπή οξυγόνωση του πλακούντα, υψηλή περιεκτικότητα πρωτεΐνης στα ούρα), ενώ με την χορήγηση επιπλέον δόσης της 2-ΜΕ τα συμπτώματα έδειξαν να αναστρέφονται.

Τα ευρήματα αυτά, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, αναμένεται να συμβάλουν στην δημιουργία μιας διαγνωστικής εξέτασης για την έγκαιρη αντιμετώπιση του «μυστηριώδους» έως σήμερα προβλήματος, που υπολογίζεται ότι πλήττει περίπου το 5% των εγκύων και κάθε χρόνο προκαλεί τον θάνατο χιλιάδων γυναικών και βρεφών.