Τα μικροσωματίδια των ρύπων στις μεγάλες πόλεις και η καθιστική ζωή στο γραφείο αυξάνουν τις πιθανότητες θρόμβωσης, σύμφωνα με δύο πρόσφατες έρευνες.

Μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν φλεβοθρόμβωση των άκρων αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι οι οποίοι παραμένουν καθισμένοι στο γραφείο τους για περισσότερες από 8 ώρες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα βρετανών και νεοζηλανδών επιστημόνων που μελέτησαν τις περιπτώσεις 200 ασθενών, οι οποίοι είχαν νοσηλευθεί για θρομβώσεις και καρδιακά προβλήματα.

Καταγράφοντας τις καθημερινές συνήθειες των συμμετεχόντων, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η πολύωρη παραμονή στην ίδια στάση στο γραφείο μπορεί να έχει τις ίδιες επιπτώσεις με τα στενά καθίσματα των αεροπλάνων σε μεγάλες πτήσεις, που οδηγούν στο λεγόμενο «σύνδρομο της οικονομικής θέσης». Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι κάθε επιπλέον ώρα ακινησίας αύξανε τον κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων κατά 20%.

Οι ασκήσεις που προτείνουν οι ερευνητές για όσους εργάζονται πολλές ώρες δεν διαφέρουν από εκείνες που πρέπει να κάνουν οι ταξιδιώτες υπερατλαντικών πτήσεων. Όπως αναφέρουν, καλό είναι τεντώνουν τα πόδια τους κάθε τόσο και στη συνέχεια να χαλαρώνουν και να κάμπτουν τους αστραγάλους.

Παράλληλα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι τα μικροσκοπικά σωματίδια των ρύπων στην ατμόσφαιρα συμβάλλουν μακροπρόθεσμα στην αύξηση των περιπτώσεων φλεβοθρόμβωσης.