Υλικά

  • 1 ½ κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
  • 8 αγκινάρες
  • 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 2 λεμόνια
  • Αλάτι, πιπέρι

Γενικά
(ψήσιμο 1½ ώρα)

Εκτέλεση
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σοτάρουμε καλά το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια. Όταν μαραθούν, προσθέτουμε 1-2 φλιτζάνια νερό, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε σε λεμόνι και τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό. Όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε τις αγκινάρες και το χυμό ενός λεμονιού. Αφού ψηθεί το φαγητό και μείνει με το ζουμί του, το σερβίρουμε σκέτο ή με αυγολέμονο.

Συμβουλές
● Καθαρίζουμε και φυλάμε τις αγκινάρες στην κατάψυξη μερικές ημέρες πριν. Βοηθά να μη μας πέσει όλη η δουλειά μαζί!
● Η αγκινάρα, χάρη στις φυτικές της ίνες, «δεσμεύει» μέρος της χοληστερίνης, εμποδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό, και έχει γενικότερα υπολιπιδαιμική δράση. Διαθέτει, επίσης, πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες. Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε βιταμίνες C, K και σε νιασίνη, φυλλικό οξύ και καροτενοειδή. Επιπλέον, είναι πολύ καλή πηγή μαγνησίου.