Ένα πρωτοποριακό τεστ ανέπτυξε η Αμερικανική Εταιρεία κατά της Κακοποίησης των Ζώων προκειμένου τα αδέσποτα γατάκια να υιοθετούνται από τις καταλληλότερες οικογένειες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο διαμόρφωσε η ειδικός στον συμπεριφορισμό δρ. Έμιλυ Ουέις, έχει ήδη εφαρμοσθεί σε 45 καταφύγια ζώων. Πρόκειται για ένα σύστημα καταμέτρησης της κοινωνικότητας, των συνηθειών, της εμπιστοσύνης και της γενικότερης συμπεριφοράς των χαριτωμένων τετραπόδων, το οποίο κατατάσσει το εξεταζόμενο ζώο σε μια από τις εννιά διαφορετικές κατηγορίες προσωπικότητας.

Με τον τρόπο αυτό, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να υιοθετήσει ένα ζωάκι που ταιριάζει περισσότερο στον ίδιο. Και όπως είναι φυσικό και ο «θετός γονιός» οφείλει να περάσει από τη διαδικασία ενός ειδικού ερωτηματολογίου, το οποίο ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει, του προσδιορίζει την ιδανική για αυτόν προσωπικότητα του μελλοντικού κατοικίδιού του.

Άμεσος στόχος της αμερικανικής φιλοζωϊκής εταιρείας είναι τώρα η εφαρμογή ενός αντίστοιχου τεστ προσωπικότητας και για σκύλους.