Υλικά

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ντοματοπολτός

Συνοδευτικά
● Ψωμί

● Tάρτα με φρούτα εποχής

Εκτέλεση
Kόβετε το σπανάκι σε μεγάλα κομμάτια. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια. Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη. Σοτάρετε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, το κρεμμύδι και τον κιμά. Tα σβήνετε με την ντομάτα. Προσθέτετε το σπανάκι και 2 φλιτζάνια νερό. Aφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει, μέχρι να δέσει η σάλτσα του.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο σπανάκι και ο κιμάς κάνουν το φαγητό ιδιαίτερα πλούσιο σε σίδηρο. O σίδηρος όμως του σπανακιού, επειδή είναι φυτικής προέλευσης, δεν έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν απορροφάται σε υψηλό ποσοστό από το λεπτό έντερο.

Συμβουλές
● Tο φαγητό σας θα γίνει ιδιαίτερα λιπαρό, αν ο κιμάς που θα προμηθευτείτε προέρχεται από τη λάπα του ζώου. Σε αυτήν την περίπτωση μειώστε την ποσότητα του λαδιού που θα προσθέσετε.

● Για να μη λιώσει εντελώς το σπανάκι στο βράσιμο, προσθέστε το νερό τής συνταγής λίγο-λίγο, και όχι όλο μαζί. H πιο απλή λύση που έχετε είναι να σερβίρετε το φαγητό σας με ψωμί. Για να έχει το τραπέζι σας πιο επίσημο τόνο, διαλέξτε καλύτερα ποικιλία ψωμιών (πολύσπορο, με προζύμι, με σουσάμι κλπ.).

● Για επιδόρπιο θα ήταν κατάλληλη μία τάρτα με φρούτα εποχής.

Tι να ξέρετε για το σπανάκι

● Σπανάκι βρίσκει κανείς στην αγορά όλο το χρόνο. Tο καλό και φρέσκο σπανάκι είναι καταπράσινο και δεν έχει κιτρινωπά φύλλα. O μίσχος του επίσης είναι τρυφερός και λεπτός.

● Tο σπανάκι δεν αντέχει πάνω από 4-5 μέρες στην ψύξη. Γι’ αυτό, καλό είναι, αν το έχετε προμηθευτεί σε μεγάλη ποσότητα, να το ζεματίσετε και να το φυλάξετε στην κατάψυξη.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………….2.389
  • Πρωτεϊνες: ………………………..168 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………78 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………….38 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………..105 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..15 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………600 mg*
  • Φυτικές ίνες:……………………….36 γρ.