Μισή ώρα μουσικής την ημέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, όπως επισημαίνουν ιταλοί ερευνητές.

Πρόκειται για μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «American Society of Hypertension», και υπογραμμίζει για ακόμα μια φορά την ευεργετική επίδραση της μουσικής στην υγεία.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι άνθρωποι με ήπια υπέρταση οι οποίοι άκουγαν κλασική, κέλτικη ή ινδική μουσική για περίπου μισή ώρα την ημέρα για διάστημα ενός μηνός, εμφάνισαν σημαντική μείωση της πίεσης.

Μάλιστα όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δρ. Πιέτρο Α. Μοντέστι, του Πανεπιστημίου της Φλορεντίας, «η μουσική δρα ως ηρεμιστικό και πολλές φορές βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου και του άγχους, όπως επίσης και της υψηλής πίεσης».

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 48 ενήλικες, ηλικίας από 45 έως 70 ετών οι οποίοι λάμβαναν φάρμακα για τη ρύθμιση της πίεσής τους. Από αυτούς, οι 28 εντάχθηκαν σε πρόγραμμα καθημερινής 30λεπτης ακρόασης μουσικής σε συνδυασμό με ειδικές ασκήσεις αναπνοής. Αντίθετα, οι υπόλοιποι 20 δεν άλλαξαν το καθημερινό τους πρόγραμμα.

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της πίεσης στην πρώτη ομάδα είχαν μειωθεί αισθητά σε αντίθεση με την δεύτερη, όπου η διαφορά ήταν σχεδόν μηδαμινή.