Μυστικό της επιτυχίας του Τζέιμς Μποντ, το χτυπημένο μαρτίνι έχει καλύτερη γεύση και πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.

Αυτό υποστηρίζουν δύο βρετανοί επιστήμονες, ο καθηγητής Τσαρλς Σπενς, από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο δρ. Αντρέα Σέλλα, λέκτορας χημείας στο Πανεπιστήμιο College του Λονδίνου, οι οποίοι αποφάσισαν να αναλύσουν τις «μαγικές» ιδιότητες του κοσμοπολίτικου κοκτέιλ.

Μελέτησαν τη δυνατότητα του μαρτίνι να εξουδετερώνει το υπεροξείδιο του υδρογόνου και τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συνδέονται με το γήρας και την πρόκληση ασθενειών. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν, η συγκεκριμένη δράση διπλασιάζονταν όταν το μαρτίνι είχε χτυπηθεί στο σέικερ. Το φαινόμενο αυτό, εξηγούν οι ειδικοί, οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει το μαρτίνι, το οποίο «ενδυναμώνεται» κατά το χτύπημα και εξουδετερώνει το υπεροξείδιο.

Στην ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal», ο δρ. Σέλλα αναφέρει ότι τα χτυπημένα μαρτίνι είναι πιο υγιεινά, αλλά διαθέτουν και καλύτερη γεύση από τα ανακατεμένα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το χτυπημένο κοκτέιλ περιέχει περισσότερα μικροσκοπικά θραύσματα πάγου τα οποία αναδεικνύουν την ευχάριστη γευστική υφή του ποτού.