Εις τα εξ ων συνετέθη διαλύεται το περίφημο μεταβολικό σύνδρομο, καθώς μόνο οι δύο από τους πέντε παράγοντες που το απαρτίζουν είναι όντως επικίνδυνοι για την υγεία.

Πρόκειται για τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που δημοσιεύεται από το επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», η οποία τονίζει ότι από τις πέντε μεταβολικές διαταραχές (παχυσαρκία, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων, χαμηλά επίπεδα της «καλής» χολιστερόλης HDL, υπέρταση και υψηλά επίπεδα σακχάρου νηστείας) μόνο η υψηλή πίεση και τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου νηστείας μαρτυρούν με ακρίβεια πότε χτυπά πραγματικά το καμπανάκι του κινδύνου για τον οργανισμό.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 4.258 ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και είδαν ότι το 31% των ανδρών σε σχέση με το 38% των γυναικών είχαν μεταβολικό σύνδρομο. Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια μάλιστα σημειώθηκαν περίπου 2.116 θάνατοι.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, όσοι είχαν μεταβολικό σύνδρομο αντιμετώπιζαν κατά 22% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου συγκριτικά με εκείνους που ήταν υγιείς. Παρατήρησαν ωστόσο, ότι η θνησιμότητα εκείνων όσων είχαν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου νηστείας ή έπασχαν από υπέρταση άγγιζε το 82%.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα, κατά τους ειδικούς, δείχνουν την περιορισμένη χρησιμότητα του μεταβολικού συνδρόμου ως συνόλου για την πρόβλεψη θανάτου σε άνδρες και γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εφιστώντας μεγαλύτερη προσοχή στους δείκτες του σακχάρου νηστείας και της αρτηριακής πίεσης.