Ασπίδα κατά των εγκεφαλικών νόσων μπορεί να αποτελέσει μια χημική ουσία που περιέχει το σέλινο, υποστηρίζουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για την ουσία λουτεολίνη η οποία εντοπίζεται κυρίως στο σέλινο, τις πράσινες πιπεριές και το χαμομήλι και κατά τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Ιλινόϊς, έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Στην έρευνα που πραγματοποίησαν, μελέτησαν τη δράση της λουτεολίνης στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ποντικιών.

Προσέθεσαν την ουσία στο νερό τους και είδαν ότι εισερχόμενη στον οργανισμό των τρωκτικών, η λουτεολίνη έδειχνε να μειώνει τις φλεγμονές που δημιουργούνταν στο εγκέφαλο από μια βακτηριακή τοξίνη.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η συγκεκριμένη ουσία μπλοκάρει τα βιολογικά σήματα των κυττάρων, τα οποία κανονικά οδηγούν σε φλεγμονώδη αντίδραση. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η λουτεολίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί μάλιστα εκτιμούν ότι η λουτεολίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποτροπή ή ακόμη και τη θεραπεία φλεγμονών του νευρικού συστήματος.