Ειδικά τεστ που ανιχνεύουν ενισχυτικές ουσίες για την τόνωση της λειτουργίας του εγκεφάλου είναι πιθανό να πραγματοποιούνται σε λίγα χρόνια σε σχολεία και πανεπιστήμια, εκτιμούν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών, ολοένα και περισσότεροι υγιείς άνθρωποι καταφεύγουν στη χρήση τονωτικών φάρμακων, τα οποία κανονικά απευθύνονται σε ασθενείς που πάσχουν από εκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου (π.χ. τη νόσο Αλτσχάιμερ), προκειμένου να βελτιώσουν τη νοητική τους εγρήγορση και να ενισχύσουν τη μνήμη τους.

Οι επιστήμονες τώρα φοβούνται το ενδεχόμενο φοιτητές ή ακόμη και μαθητές να καταφεύγουν σε τέτοιου είδους φάρμακα για την αύξηση των επιδόσεών τους στις εξετάσεις. Ενώ δεν αποκλείουν και το γεγονός της εξάρτησης κυρίως των νέων από τις συγκεκριμένες ουσίες.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος της Ένωσης της Βρετανικής Φαρμακευτικής Βιομηχανίας θεωρεί το ενδεχόμενο ευρείας χρήσης τέτοιων ενισχυτικών φαρμάκων απίθανο. «Τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται, άρα εκείνος που θέλει να τα πάρει οφείλει να επισκεφθεί τον γιατρό. Δεν πιστεύω ότι το σύστημα υγείας είναι τόσο ανοιχτό στην κατάχρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.