Αναποτελεσματικές εμφανίζονται οι κρέμες με κορτιζόνη κατά των εγκαυμάτων από τον ήλιο σύμφωνα με δανούς ερευνητές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Νοσοκομείου Bisperbjerg στην Κοπεγχάγη, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθέωρηση «Archives of Dermatology», κορτικοστεροειδείς κρέμες, αλοιφές ή λοσιόν δεν μπορούν να περιορίσουν τα εγκαύματα, που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο.

Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 20 υγιείς εθελοντές, με ευαισθησία στον ήλιο, οι οποίοι εξέθεσαν το πάνω μέρος της πλάτης τους σε λάμπες υπεριώδους ακτινοβολίας.

Σε κάποια σημεία της πλάτης τους είχε ήδη εφαρμοστεί κορτικοστεροειδής κρέμα, ενώ σε άλλες περιοχές η επάλειψη έγινε 6-23 ώρες μετά την έκθεση στις ακτίνες UV. Σε κάποιες άλλα σημεία της πλάτης τους, αντίθετα, δεν χρησιμοποιήθηκε τίποτα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις περιοχές όπου η κρέμα είχε εφαρμοστεί προληπτικά υπήρχε μικρότερος ερεθισμός, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε στις περιοχές όπου η κρέμα είχε εφαρμοστεί μετά.

Η σοβαρότητα των ερεθισμών παρέμενε μάλιστα ίδια, με ή χωρίς εφαρμογή κορτικοστεροειδούς κρέμας μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι όταν το έγκαυμα έχει συμβεί, είναι πολύ αργά για να ενεργήσουν τα κορτικοστεροειδή φαρμακευτικά προϊόντα με τοπική δράση.