Στις μέρες μας, όπου το προσδόκιμο ζωής έχει επιμηκυνθεί σημαντικά, η νόσος Αλτσχάιμερ κάνει την εμφάνισή της ολοένα και πιο συχνά. Απλά καθημερινά βήματα όμως μας επιτρέπουν να θωρακίσουμε τον εγκέφαλό μας κατά της άνοιας.

1. Παιχνίδια που γυμνάζουν το μυαλό
Έρευνες έχουν δείξει ότι ειδικά ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως το Brain Age, ή ακόμα και η απλή επίλυση βελτιώνουν την προσαρμοστικότητα και τη ζωτικότητα του εγκεφάλου.
Συγκεκριμένα, αμερικανική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2003 στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι όσοι λύνουν σταυρόλεξα τέσσερις φορές την εβδομάδα εμφανίζουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας από εκείνους που έλυναν μόνο ένα.

2. Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Πρόσφατη σουηδική έρευνα έδειξε ότι η συστηματική σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ κατά 50%.
Αυτό οφείλεται στην προφανή σχέση μεταξύ σώματος και μυαλού: μια έρευνα, που έχει δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση «British Medical Journal», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παχύσαρκα άτομα έχουν 70% μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη συγκεκριμένη νόσο. Η συχνή άσκηση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, μαζί με το κυκλοφορικό, βελτιώνει και την αιμάτωση του εγκεφάλου.

3. Ανακουφίστε τον πόνο
Μελέτες έχουν δείξει η τακτική λήψη αναλγητικών, όπως η ασπιρίνη, συσχετίζεται με σπανιότερη εμφάνιση της νόσου. Π.χ. ασθενείς με αρθρίτιδα, που έπαιρναν ασπιρίνη, είχαν μικρότερα ποσοστά εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν παρουσιάσει έρευνες που αφορούν τη δράση ορισμένων αντιφλεγμονωδών ή φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.

4. Μείνετε κοινωνικοί για πάντα!
Ο κοινωνικός παράγοντας φαίνεται πως επηρεάζει αρκετά την λειτουργία του εγκεφάλου. Αυτό ισχυρίζονται σουηδοί ερευνητές, οι οποίοι τονίζουν ότι όσοι διατηρούν τις κοινωνικές τους σχέσεις ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 60%!

5. Όχι στα ναρκωτικά
Τα περισσότερα ναρκωτικά φθείρουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αν ακούσατε για μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε ότι η κάνναβη μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάϊμερ, πρέπει να ξέρετε ότι αναφερόταν σε μια εξειδικευμένη μορφή του φυτού, άγνωστη στους χρήστες της.

6. Μάθετε το οικογενειακό ιστορικό σας
Το Αλτσχάϊμερ είναι κληρονομικό. Για τον λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ποια μέλη της οικογένειάς μας είχαν ποτέ εμφανίσει τη νόσο.

7. Σωστή διατροφή
Σύμφωνα με έρευνες, μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 40%. Σημαντικό ρόλο, όπως αναφέρουν οι ειδικοί, παίζουν τα υψηλά επίπεδα της μεσογειακής διατροφής σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την παραγωγή ελευθέρων ριζών.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: