Η έκθεση σε μόλυβδο κατά την εμβρυϊκή ή βρεφική ζωή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες στη συνέχεια μπορούν να πυροδοτήσουν βίαιη συμπεριφορά.


Αυτό υποστηρίζουν δύο νέες έρευνες του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «PLoS Medicine». Μάλιστα, οι ερευνητές τονίζουν ότι η έκθεση στον μόλυβδο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στη διάπραξη εγκλημάτων!

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι από τα άτομα που συγκέντρωναν υψηλότερα επίπεδα του στοιχείου στο αίμα τους κατά τα πρώτα επτά χρόνια της ζωής τους έλειπαν κύτταρα στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τον έλεγχο της παρόρμησης, την προσοχή, τον εντοπισμό λαθών και την λήψη αποφάσεων.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα άτομα αυτά είχαν αυξημένες πιθανότητες να έχουν συλληφθεί για βίαια εγκλήματα, όπως δολοφονίες, βιασμούς, ληστείες ή άσκηση ενδοοικογενειακής βίας.

Οι ειδικοί κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι πολλά από τα εγκλήματα που διαπράττονται σε αστικές περιοχές, μπορεί να οφείλονται στα υλικά που είχαν χρησιμοποιηθεί σε παλιά κτίρια και περιείχαν μόλυβδο, όπως για παράδειγμα στις μπογιές.