Δύο νέα φάρμακα γεννούν νέες ελπίδες στη μάχη της ιατρικής με τον καρκίνο

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βιέννης διαπίστωσαν ότι το φάρμακο Zometa της εταιρείας Novartis μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η έρευνά τους, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο, περιλάμβανε 1.803 γυναίκες, που δεν είχαν φτάσει ακόμη στην εμμηνόπαυση. Τα ενθαρρυντικά ποσοστά επιτυχίας άγγιξαν το 36%.

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη μελέτη, που δείχνει ότι τα δισφωσφωνικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου.

Στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκε, επίσης, το Sutent της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Πρόκειται για ένα «τσουχτερό» νέο φάρμακο (στοιχίζει περί τα 2.530 ευρώ!), το οποίο έδειξε να έχει αρκετά καλά αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του νεφρού. Δοκιμές έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να δώσει παράταση ως και 6 μήνες στη ζωή των ασθενών. Σε 11 περιπτώσεις μάλιστα, οι ασθενείς εμφάνισαν ύφεση της νόσου. Αυτή η αντίδραση, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμα και ίαση, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο επανεμφάνισης του καρκίνου.