Μασήστε μαστίχα όσο πιο συχνά μπορείτε, καθώς σύμφωνα με έρευνες, εκτός από υπέροχη γεύση, έχει και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Πριν από λίγα χρόνια βρετανοί ερευνητές έκαναν την αρχή επισημαίνοντας την ευεργετική δράση της «φυσικής τσίχλας» κατά του στομαχικού έλκους. Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου το Νότιγχαμ είχαν τότε διαπιστώσει ότι ακόμη και μια δόση ενός γραμμαρίου μαστίχας για ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων ήταν αρκετή για την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, υπεύθυνου για το έλκος του στομάχου.

Λίγα χρόνια αργότερα τα σκήπτρα στην έρευνα γύρω από τη δράση της μαστίχας κατά του έλκους παίρνουν νορβηγοί επιστήμονες του κέντρου έρευνας Link Medical. Στην έρευνά τους, η οποία χρηματοδοτείται από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Ελλάδος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, συμμετέχουν συνολικά 42 ασθενείς.

Και στη χώρα μας όμως έχουν πραγματοποιηθεί κλινικές μελέτες για το προϊόν του μαστιχόδενδρου.

Συγκεκριμένα μελέτη του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χίου με επικεφαλής τον κ. Κωνσταντίνο Ντάμπο η οποία ολοκληρώθηκε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, αφορούσε την καταπολέμηση της δυσπεψίας με τη βοήθεια της μαστίχας.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά καθώς σύμφωνα με την έρευνα, η λήψη ενός γραμμαρίου μαστίχας υπό μορφή κάψουλας για ένα διάστημα δύο εβδομάδων έδειξε να εξαλείφει τα συμπτώματα της δυσπεψίας σε ποσοστό 67%.

Πριν από περίπου έναν χρόνο ολοκληρώθηκε η μελέτη του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου με επικεφαλής τους κ. Ιωάννη Τριανταφυλλίδη και κ. Νικόλαο Ανδρικόπουλο, σχετικά με τη δράση της μαστίχας ενάντια στη νόσο του Crohn.

Η έρευνα μάλιστα δημοσιεύθηκε το Φεβρουάριο του 2007 στο επιστημονικό έντυπο «World Journal of Gastrenterology», όπου αναφέρονταν ότι στα 10 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, παρατηρήθηκε μείωση έως εξάλειψη συμπτωμάτων.


Ο κ. Ανδρικόπουλος συνεχίζει τώρα τις δοκιμές, αυτή τη φορά σε πειραματόζωα, έτσι ώστε να εξακριβωθούν οι μηχανισμοί που οδηγούν στα ευεργετικά αυτά αποτελέσματα.


Διαβάστε επίσης:
Η μαστίχα στο μικροσκόπιο

http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.1572.asp

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: