Η συχνή χρήση κάνναβης συρρικνώνει τα μέρη του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη μνήμη, τη μάθηση και τις συναισθηματικές αντιδράσεις, επισημαίνουν αυστραλοί ερευνητές.

Όπως αναφέρει το επιστημονικό έντυπο «Archives of General Psychiatry», στην έρευνα συμμετείχαν 31 άνδρες από τους οποίους οι 16 δεν κάπνιζαν μαριχουάνα, ενώ αντίθετα οι υπόλοιποι 15 κάπνιζαν τουλάχιστον πέντε τσιγάρα κάνναβης την ημέρα για περίπου 20 χρόνια. Οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ένα τεστ μνήμης από το οποίο προέκυψε ότι οι χρήστες παρουσίαζαν σημαντική μείωση των επιδόσεών τους.

Οι ειδικοί του Ερευνητικού Κέντρου Orygen και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης που πραγματοποίησαν τη μελέτη, παρατήρησαν ότι οι χρήστες παρουσίαζαν συρρίκνωση στον ιππόκαμπο – περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη και τη μάθηση – κατά 12% και συρρίκνωση της αμυγδαλής – περιοχή που συνδέεται άμεσα με τον φόβο, την επιθετικότητα και την γενικότερη επεξεργασία των συναισθηματικών αντιδράσεων – κατά 7%.

Επόμενος στόχος των ερευνητών τώρα είναι η μελέτη περιστασιακών χρηστών προκειμένου να εντοπίσουν τον βαθμό επιρροής της κάνναβης σε μικρότερες δόσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: