• Ας αρχίσουμε από την σωστή υποδομή που χρειάζεστε για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Θα πρέπει αρχικά να επιλέξετε τις κατάλληλες γλάστρες. Αν αυτές είναι πλαστικές τότε τοποθετήστε στον πάτο τους μεγάλα βότσαλα. Έτσι, θα αυξήσετε το βάρος τους και δεν θα κινδυνεύουν να μετακινηθούν ή να αναποδογυρίσουν από το δυνατό αέρα.
• Παράλληλα, επιλέξτε μίγμα χώματος που να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να μπορεί να κρατά υγρασία, καθώς ο δυνατός αέρας στεγνώνει το χώμα όπως και ο δυνατός ήλιος. Βεβαία προσέξτε ώστε το νερό να μην λιμνάζει μέσα στην γλάστρα γιατί τότε θα σαπίσουν οι ρίζες του φυτού σας. Το καλύτερο είναι να προμηθευτείτε κάποιο κατάλληλο φυτόχωμα από τα κέντρα κήπου.
• Ποτίζετε τακτικά με μικρές ποσότητες νερού. Αυτό που θα πρέπει να πετύχετε είναι να μην στεγνώνει τελείως το χώμα. Επίσης, θα πρέπει να καταβρέχετε τα φύλλα του φυτού, αλλά όχι τις μέρες και ώρες που έχει δυνατό αέρα ή πολλή ζέστη.
• Δημιουργήστε μια μόνιμη κατασκευή (κάθετο καφασωτό ή παραβάν) ώστε να προστατευθούν τα φυτά που το έχουν ανάγκη. Τις κατασκευές μπορείτε να τις καλύψετε με αναρριχώμενα φυτά όπως ο κισσός, το αγιόκλημα ή το ρυγχόσπερμο. Είναι φυτά ανθεκτικά τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και στους δυνατούς ανέμους. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη στήριξη της κατασκευής. Έτσι, θα προστατέψετε τα πιο ευαίσθητα φυτά αλλά θα δημιουργήστε και εμπόδιο προς ανεπιθύμητες θέες ή τα αδιάκριτα γειτονικά βλέματα.
• Επίσης, μπορείτε να προφυλάξετε κάποια ευαίσθητα φυτά με θάμνους ανθεκτικούς όπως Δάφνη Απόλλωνος, είδη γιουνίπερου, βιβούρνο, φωτίνια, αγγελική, πυξάρι και άλλα. Φυτέψτε ομάδες από τέτοια φυτά σε ζαρντινιέρες ή μεγάλες γλάστρες ώστε να δημιουργήσετε ένα φυτικό φράχτη.
• Για να έχετε χρώμα στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας χρησιμοποιείστε εποχιακά που θα τα τοποθετήσετε σε προστατευμένα σημεία, ή ακόμα και θάμνους ή μικρά δένδρα που θα δώσουν διαφορετικό ενδιαφέρον ανάλογα την εποχή. Φυτέψτε μια μανόλια φυλλοβόλο (Magnolia stelata), μια μικρή ελιά ή ροδιά, ή ακόμα και μια καμέλια αλλά σε προφυλαγμένο μέρος.
• Άλλα φυτά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε μια βορινή βεράντα είναι η τούγια, το λεϊλάντιι, το γκολντ κρεστ, η μυρτιά, το κίτρινο γιασεμί (γιασεμί χαμηλό) ή το γιασεμί το γυμνανθές, ο πυράκανθος (προσοχή στα αγκάθια), η πικροδάφνη, το σπάρτο, η μαργαρίτα, το δενδρολίβανο, η λεβάντα, η λεβαντίνη, διάφορα αρωματικά φυτά και άλλα είδη.


Η Ατζέντα του Μήνα

Ιδέες
Διακοσμήστε το σπίτι σας με γλαστράκια με σαιντπώλιες (αφρικανική βιολέτα) και απολαύστε τα όμορφα χρώματα των λουλουδιών της στις αποχρώσεις του μωβ. Τοποθετήστε την σε θέση φωτεινή μακριά από πηγές θερμότητας και το άμεσο ηλιακό φως. Η θερμοκρασία του σπιτιού, δηλαδή η 18 – 20 C, είναι ιδανική για την ανάπτυξή της. Ποτίζετε συχνά με λίγο νερό και προσπαθήστε να μην ρίχνετε το νερό στα φύλλα και τα λουλούδια. Καλό είναι να τοποθετείται σε χώμα ελαφρώς όξινο και σε μικρά γλαστράκια.

Συμβουλές
Τα φυτά εσωτερικού χώρου για να έχουν ομοιόμορφη ανάπτυξη, και ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται κοντά σε παράθυρο, καλό είναι να γυρίζετε κατά περίπου μισή στροφή σε κάθε πότισμα. Παράλληλα, εξασφαλίστε σχετική υγρασία στους χώρους όπου υπάρχουν φυτά χρησιμοποιώντας κάποιο υγραντήρα ή μια βρεγμένη πετσέτα πάνω στο καλοριφέρ. Ποτίζετε όποτε έχει στεγνώσει το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας και μην ξεχνάτε ότι το χειμώνα υπάρχει έλλειψη φωτός στο εσωτερικό του σπιτιού που μπορεί να προκαλέσει απότομο πέσιμο των φύλλων.
Αρχίστε από σήμερα να γράφετε το ημερολόγιο του κήπου σας. Γράψτε ό,τι παρατηρείτε. Πότε φυτέψατε τους σπόρους των αρωματικών σας; Ποια φυτά ταλαιπωρήθηκαν το χειμώνα και τι θα μπορούσε να φταίει; Πότε η τριανταφυλλιά εμφάνισε μελίγκρα; Έτσι, θα έχετε πολύτιμες πληροφορίες και θα μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές όταν θα παρουσιάζονται παρόμοια προβλήματα.

Το φυτό του μήνα
Η εντυπωσιακή και ρομαντική καμέλια, με τα πράσινα γυαλιστερά φύλλα της και τα εντυπωσιακά λουλούδια της, μπορεί να στολίσει τόσο το εσωτερικό του σπιτιού μας όσο και την βεράντα ή τον κήπο μας αρκεί να τοποθετηθεί σε προστατευμένες ημισκιερές θέσεις.
Σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να ανθοφορήσει τον Φεβρουάριο ενώ έξω θα δώσει τα λουλούδια της το Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Χρειάζεται ελαφρώς όξινο χώμα με πολύ καλή στράγγιση.
Θα πρέπει να ποτίζεται με προσοχή. Υπερβολικό ή λίγο πότισμα μπορεί να προκαλέσει πτώση των μπουμπουκιών.
Καλό είναι να αφαιρούνται μερικά μπουμπούκια αν έχει πάρα πολλά και τα ρίχνει. Την περίοδο της βλάστησής της, δηλαδή την Άνοιξη, αφαιρέστε τους ξερούς βλαστούς και τα κλαδιά που χαλούν το σχήμα του φυτού. Επίσης, αφαιρέστε μερικούς εσωτερικούς βλαστούς για να αεριστεί καλύτερα το φυτό.

Ημερολόγιο εργασιών
Συνεχίστε και ολοκληρώστε τα κλαδέματα σε δένδρα, θάμνους και αναρριχώμενα.
Προσοχή μην προχωρήσετε σε κλαδέματα σε φυτά που βρίσκονται σε ανθοφορία, όπως αμυγδαλιά, τσιντόνια ή αυτά που πρόκειται να ανθίσουν πολύ σύντομα όπως η γλυσίνα.
Κάντε όλες τις απαραίτητες μεταφυτεύσεις και αλλαγές στις γλάστρες σας. Τα φυτά βρίσκονται ακόμα σε λήθαργο.
Καθορίστε και προετοιμάστε τα παρτέρια ή τις γλάστρες που θα φυτέψετε ανοιξιάτικα εποχιακά, βολβούς ή λαχανικά.
Μόλις ο καιρός μαλακώσει ξεκινήστε τις λιπάνσεις.
Καθαρίστε τον κήπο και τις γλάστρες σας από τα ξερά φύλλα. Αφαιρέστε από τα εποχιακά σας τα ώριμα ή ξερά λουλούδια.

Πράσινα νέα
Διαβάστε το βιβλίο του John Brooks «Αρχιτεκτονική Κήπων -από τη θεωρία στην πράξη» Εκδόσεις Ψύχαλου. Μάθετε όσα θα θέλατε για το σχεδιασμό και τη διαμόρφωση του κήπου σας.