Ένα πρωτοποριακό πλυντήριο που πλένει χρησιμοποιώντας μόνο ένα φλιτζάνι νερό –κάτι που αντιστοιχεί μόλις στο 2% της ποσότητας που χρησιμοποιεί μια συμβατική συσκευή- κατασκεύασε η βρετανική εταιρεία Xeros Ltd.

Το οικολογικό πλυντήριο λειτουργεί με τη βοήθεια ειδικών πλαστικών πλακιδίων, τα οποία αντικαθιστούν τις ιδιότητες του νερού, απομακρύνοντας λεκέδες και βρομιές. Λόγω της περιορισμένης χρήσης νερού, τα ρούχα βγαίνουν από τη συσκευή σχεδόν στεγνά.

Πειράματα που πραγματοποίησαν ειδικοί του Πανεπιστημίου του Λιντς, μάλιστα, έδειξαν ότι η συγκεκριμένη μέθοδος παρά την περιορισμένη ποσότητα νερού, μπορεί να απομακρύνει διάφορα είδη λεκέδων χωρίς πρόβλημα.

Στο πλυντήριο εισάγονται περίπου 20 κιλά πλακιδίων μαζί με το απορρυπαντικό και ένα φλιτζάνι νερό. Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές του, τα θαυματουργά πλακίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι και 100 φορές, κάτι που ισοδυναμεί σε πλύσεις περίπου έξι μηνών!

Η «πράσινη» συσκευή εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει στην βρετανική αγορά το 2009 και αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον κυρίως των ιδιοκτητών καθαριστηρίων.

Διαβάστε ακόμα:
Για ένα υγιεινό, μη τοξικό σπίτι
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.2107.asp