Μετά το επιμολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαιο, άλλο ένα διατροφικό σκάνδαλο ξεσπάει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις στον ξένο Τύπο. Ντομάτες με σαλμονέλα απασχολούν τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων στις ΗΠΑ.

Σε 17 πολιτείες της Αμερικής 167 άνθρωποι μολύνθηκαν από σαλμονέλα εκ των οποίων οι 23 νοσηλεύτηκαν και ένας από αυτούς πέθανε. Τα σοβαρά αυτά κρούσματα σαλμονέλας θεωρείται ότι οφείλονται σε μολυσμένες ντομάτες και γι’ αυτό μεγάλες αλυσίδες fast- food στην Αμερική όπως η Mc Donald’s και η Burger King, καθώς και οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν να χρησιμοποιούν ή να πωλούν ντομάτες.

Από τα κόπρανα στο νερό
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια σπάνια μορφή βακτηριδίων σαλμονέλας που εντοπίστηκε στις ντομάτες, αλλά δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί ο τρόπος με τον οποίο μολύνθηκαν τα λαχανικά.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον FDA ( Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων) γίνονται εντατικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν πως ακριβώς φρούτα και λαχανικά μπορεί να μολυνθούν. Εικάζουν ότι το βακτήριο βρέθηκε σε κόπρανα ζώων και από κει πέρασε στο νερό με το οποίο ποτίζονται τα λαχανικά.

Πώς μεταδίδεται
Στις ντομάτες μπορεί να περάσει μέσω της ρίζας του φυτού καθώς και μέσω του φλοιού τους από χτυπημένα σημεία. Δυστυχώς από τη στιγμή που οι ντομάτες μολυνθούν, το μικρόβιο είναι δύσκολο να καταπολεμηθεί, εκτός αν μαγειρευτούν. Το βακτήριο μπορεί να ζήσει σε μολυσμένο έδαφος και νερό για μήνες και να μεταδοθεί εύκολα από επιφάνεια σε επιφάνεια. Για παράδειγμα, από μια ντομάτα μολυσμένη με σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί το βακτήριο στον ξύλινο πάγκο εργασίας όπου κόβεται η ντομάτα, καθώς και σε άλλα μαγειρικά σκεύη.

Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα που παρουσίασαν όσοι κατανάλωσαν μολυσμένες ντομάτες είναι πυρετός, διάρροια, ναυτία και στομαχόπονος. Οι ειδικοί μάλιστα τονίζουν ότι για τα μικρά παιδιά και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό η μόλυνση από σαλμονέλα είναι πολύ πιο σοβαρή και μερικές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία. Οι ντομάτες έχουν συσχετισθεί με 13 επιδημίες σαλμονέλας, σύμφωνα με οργανώσεις καταναλωτών.

Τι γίνεται στην Ελλάδα;
Το Vita επικοινώνησε με τον κ. Χάρη Γεωργακάκη κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν έχει αναφερθεί κάποιο αντίστοιχο κρούσμα και ότι το συγκεκριμένο περιστατικό φαίνεται ότι οφείλεται σε τοπικούς παράγοντες. Ωστόσο, καλό είναι δεδομένου ότι το κρέας και τα πουλερικά είναι πολύ ευαίσθητα σε επιμολύνσεις από μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής: α) Να πλένουμεκαλά τα φρούτα και τα λαχανικά. Β) Κατά την παρασκευή ή το μαγείρεμα κρέατος ή πουλερικών να μην έρχονται σε επαφή ούτε τα τρόφιμα ούτε τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία τους με τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν πλυθούν σχολαστικά.