Όπως θα θυμάστε και από το περίφημο βιβλίο «Το άρωμα», του Πάτρικ Ζίσκιντ, η ακριβής συνταγή του εκάστοτε αρώματος παραμένει επτασφράγιστο μυστικό για τον κάθε παρασκευαστή. Μονάχα πολύ δεξιοτέχνες αρωματοποιοί, οι λεγόμενοι και «μύτες», μπορούν να αναγνωρίσουν τα συστατικά και καμιά φορά και τις αναλογίες του κάθε αρώματος. Ένα πρακτικός τρόπος για να περιγράψουμε ένα άρωμα είναι ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε καθαρό άρωμα, την οικογένεια που ανήκει και τις αρωματικές του νότες.


Στα ανδρικά αρώματα διακρίνουμε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε καθαρό άρωμα (χημικές ενώσεις και αιθέρια έλαια).Κατηγορία Περιεκτικότητα σε άρωμα
Eau de toilette 6-12%
Κολόνιες/Cologne 3-6%
After shave lotions
(για μετά το ξύρισμα) 0,5-2%
Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατατάξεις ένα άρωμα αυστηρά σε μία μόνο οικογένεια. Πολλές δημιουργίες κρατούν στοιχεία από διαφορετικές οικογένειες, και αυτό άλλωστε τις κάνει και ξεχωριστές. Oι κυριότερες οικογένειες στις οποίες κατατάσσονται τα ανδρικά αρώματα είναι οι εξής:
Woody: Κυριαρχούν οι ξυλώδεις μυρωδιές, συνήθως το σανδαλόξυλο και ο κέδρος. Συχνά συναντάμε στη σύνθεσή τους και το πατσουλί.
Leather: Μια οικογένεια που περιλαμβάνει μυρωδιές από μέλι, ταμπάκο και ξύλο, που θυμίζουν μυρωδιά από δέρμα.
Chypre: Περιλαμβάνει αρώματα από περγαμόντο, δρυ, πατσουλί και λάβδανο σε ίσες ποσότητες.
Green: Μια πιο ελαφριά και μοντέρνα εκδοχή της Chypre οικογένειας.
Fougere: Αρώματα με βάση τους τη λεβάντα, την κουμαρίνη και τη δρυ.
Oceanic/Ozone: Μυρωδιές που φέρνουν στο μυαλό κάτι από καθαριότητα και θαλασσινή αύρα (σε αυτή ανήκουν τα περισσότερα καλοκαιρινά αρώματα).
Citrus: Αρώματα από φρούτα, κυρίως κιτροειδή.


Το άρωμα αποτελεί μια αρμονική δημιουργία ανάμεσα σε 3 νότες. Αυτές είναι:
Νότες κορυφής: Είναι αυτές που γίνονται αντιληπτές την πρώτη στιγμή που ψεκάζουμε ένα άρωμα και εξατμίζονται αμέσως.
Μεσαίες νότες: Πρόκειται για την καρδιά ή τον κύριο κορμό ενός αρώματος και γίνονται αντιληπτές και πιο έντονες όταν οι νότες κορυφής εξατμίζονται.
Νότες βάσης: Μαζί με τις μεσαίες νότες αποτελούν το κυρίως «θέμα» του αρώματος. Φέρνουν το βάθος και τη σταθερότητα σε μια δημιουργία και είναι αισθητές αρκετή ώρα μετά την εφαρμογή του αρώματος.


!
● Μη βάζετε άρωμα ενώ είστε ιδρωμένος, γιατί αλλοιώνεται η μυρωδιά του. Προτιμήστε να το φοράτε σε καθαρή, στεγνή επιδερμίδα, μετά το ντους.
● Αν θέλετε αίσθηση δροσιάς και φρεσκάδας, διατηρήστε τα eau de toilette και τις κολόνιες στο ψυγείο. Γενικότερα, διατηρήστε τα σε ξηρό, σκοτεινό περιβάλλον στο οποίο δεν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες, ώστε να παραμείνουν αναλλοίωτα.
● Μη βάζετε άρωμα σε σημεία που εκτίθενται στον ήλιο ή όταν πηγαίνετε στην παραλία, για να αποφύγετε την πιθανότητα φωτοευσθησίας.
Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: