Το χρυσαφένιο χρώμα κολακεύει τη σιλουέτα, καμουφλάρει ατέλειες και «ρετουσάρει» την όψη της επιδερμίδας. Πώς μπορούμε όμως να το αποκτήσουμε χωρίς να ρισκάρουμε την υγεία της επιδερμίδας μας με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο; Επιλέγοντας την έξυπνη, αποτελεσματική, γρήγορη και ασφαλή μέθοδο των προϊόντων self tanning. Μια μέθοδο που δεν θέλει κόπο, αλλά… κόλπο!





Σίγουρα θα θέλεις να ξέρεις αρκετά πράγματα για το «μαύρισμα κατά παραγγελία» πριν το δοκιμάσεις, γι’ αυτό εμείς είμαστε έτοιμοι να λύσουμε τις απορίες σου.


1| Τι είναι τα προϊόντα self tanning;

Πρόκειται για ενυδατικά προϊόντα σε κρέμα, τζελ ή λάδι που απλώνονται σε όλο το σώμα και χαρίζουν έντονο ή απαλό χρυσαφένιο χρώμα στην επιδερμίδα, ένα αποτέλεσμα παρόμοιο με το μαύρισμα από τον ήλιο.




;

Αν θέλεις καλοκαιρινό χρώμα στην επιδερμίδα σου και δεν έχεις ξεκινήσει τα μπάνια, αν έχεις ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, που δεν μαυρίζει καθόλου ή μαυρίζει δύσκολα, αν δεν θέλεις να εκτεθείς στον ήλιο προκειμένου να μαυρίσεις, τα self tanning σού προσφέρουν τη λύση.




Τα self tanning περιέχουν σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ποσότητα (περίπου 2-5 %, ανάλογα με το χρωματικό αποτέλεσμα που δίνουν) την ουσία DHA (διυδροξυακετόνη), ένα είδος σακχάρου, η οποία οξειδώνει τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας, δίνοντάς τους μέσα σε λίγα λεπτά ένα καφέ χρώμα που μοιάζει με μαύρισμα. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα επιφανειακό, τεχνητό και απόλυτα ασφαλές μαύρισμα (σύμφωνα με τους δερματολόγους) που δεν χρειάζεται έκθεση στον ήλιο για να επιτευχθεί.


;

Όχι, αν θέλεις να διατηρήσεις το αποτέλεσμα! Όπως αναφέραμε, το μαύρισμα είναι επιφανειακό και θα πρέπει να το ανανεώνεις συχνά για να διατηρήσεις το επιθυμητό χρώμα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η επιφανειακή στιβάδα της επιδερμίδας ανανεώνεται κάθε μία περίπου εβδομάδα, η επανάληψη κάθε 3-4 ημέρες θα διατηρήσει αναλλοίωτο το χρυσαφένιο χρώμα της. Προσοχή, όμως, το καθημερινό ντους και το τρίψιμο με το σφουγγάρι αλλοιώνει το αποτέλεσμα.




;

Ναι, υπάρχουν ειδικά προϊόντα και για το πρόσωπο. Απολέπισε το πρόσωπό σου, πιάσε τα μαλλιά σου ώστε να μην ακουμπούν στο πρόσωπο και άπλωσε μικρή ποσότητα με κοφτές, ανοδικές κινήσεις, αποφεύγοντας τα φρύδια και τις ρίζες των μαλλιών. Θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις τα προϊόντα που δίνουν σκούρο αποτέλεσμα, καθώς το έντονο μαύρισμα μπορεί να «αγριέψει» το πρόσωπό σου.


;

Εάν δεν απλώσεις καλά το προϊόν, μπορεί να εμφανίσεις καφέ κηλίδες στα σημεία που απορροφήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα. Μια καλή απολέπιση με scrub ή μια λούφα θα μειώσει σημαντικά το πρόβλημα, έως ότου εξαφανιστεί με τα πλυσίματα σε 2-3 ημέρες.





Εάν δεν θέλεις έντονο αποτέλεσμα από την αρχή, προτίμησε ενυδατικά προϊόντα για το πρόσωπο και το σώμα που χαρίζουν ελαφρύ και σταδιακό μαύρισμα. Χρησιμοποιούνται καθημερινά σαν απλές ενυδατικές κρέμες και μειώνουν σημαντικά την περίπτωση «ατυχήματος» στο αποτέλεσμα που δίνουν. Φρόντισε όμως να απορροφώνται καλά και να καθαρίζεις τα χέρια σου μετά την εφαρμογή.



SOS!

Τα προϊόντα self tanning προσφέρουν ένα επιφανειακό και τεχνητό μαύρισμα που δεν επεμβαίνει στη διαδικασία παραγωγής της μελανίνης, που αποτελεί τη φυσική ασπίδα της επιδερμίδας ενάντια στον ήλιο. Η έκθεσή σου στον ήλιο και η επιλογή του SPF στο αντιηλιακό που θα χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να συμβαδίζουν με το φυσικό σου φωτότυπο (το χρώμα των μαλλιών και της επιδερμίδας σου) και όχι με το χρώμα που σου έχει χαρίσει το self tanning. Το self tanning δεν παρέχει καμία προστασία απέναντι στον ήλιο.





Το σωστό αποτέλεσμα προϋποθέτει σωστή εφαρμογή. Χρειάζεται όμως κάποια διαδικασία, γι’ αυτό ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες μας:

● Κατ’ αρχάς βεβαιώσου ότι έχεις αρκετό χρόνο στη διάθεσή σου, ώστε να απλώσεις προσεκτικά το self tanning και να το αφήσεις να στεγνώσει καλά πριν ντυθείς. Βέβαια, ακόμα και αν λερώσει κάποιο ρούχο, ο λεκές φεύγει με ένα απλό πλύσιμο.

● Ξεκίνησε με σχολαστική απολέπιση σε όλο το σώμα με ένα scrub ή μια λούφα. Δείξε προσοχή σε σημεία με σκληρύνσεις, όπως οι αγκώνες και τα γόνατα. Καλό θα είναι να έχεις κάνει αποτρίχωση από την προηγούμενη ημέρα.

● Άρχισε την εφαρμογή από τις γάμπες και προχώρησε ανοδικά προς την κοιλιά, το στήθος, τα χέρια, αφήνοντας τελευταία την πλάτη. Χρησιμοποίησε κάθε φορά μικρή ποσότητα και βεβαιώσου ότι έχει απορροφηθεί καλά. Αν χρησιμοποιείς σπρέι, χρησιμοποίησε και πάλι τα χέρια σου για να το απλώσεις. Έτσι, όχι μόνο εξασφαλίζεις ομοιόμορφο αποτέλεσμα, αλλά και η θερμότητα από τα χέρια σου βοηθά το προϊόν να απορροφηθεί καλύτερα.

● Άφησε για το τέλος τους αγκώνες, τα γόνατα και το πάνω μέρος των πελμάτων, βάζοντας τη λιγότερη δυνατή ποσότητα.

● Μόλις τελειώσεις την επάλειψη, καθάρισε καλά τα χέρια σου με γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου. Απόφυγε το σαπούνι, καθώς μπορεί να κάνει τα χέρια σου κίτρινα. -Τέλος, βάλε μικρή ποσότητα σε ένα κομμάτι βαμβάκι και άπλωσέ το στο πάνω μέρος των χεριών. Περίμενε τουλάχιστον 20-30 λεπτά πριν ντυθείς.





● Αν είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεις self tanning, προτίμησε ένα προϊόν για απαλό αποτέλεσμα, γιατί σε περίπτωση κακής εφαρμογής το πρόβλημα που θα προκύψει δεν θα είναι και τόσο έντονο.

● Μην ξεχνάς τις «αόρατες» ζώνες του σώματος όταν απλώνεις το self tanning: το λαιμό, τις μασχάλες, κάτω από το στήθος και πλάγια του σώματος.

● Αν χρησιμοποιείς ξυραφάκι ή κερί για την αποτρίχωση των ποδιών σου, τότε ίσως παρατηρήσεις ότι με κάθε αποτρίχωση «φεύγει» και το χρώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί και το ξυραφάκι και το κερί απολεπίζουν ελαφρά την επιδερμίδα, παρασύροντας και το χρώμα του self tanning. Διόρθωσε το αποτέλεσμα, περνώντας ξανά τις γάμπες σου.

● Γιατί να μην οργανώσεις ένα… self tanning-πάρτι με τις φίλες σου; Η διαδικασία θα γίνει πιο ευχάριστη, αλλά και η εφαρμογή πιο εύκολη, καθώς θα βοηθά η μία την άλλη στα δύσκολα σημεία όπως η πλάτη.