Η βιταμίνη D «μακραίνει» τη ζωή, υποστηρίζουν ευρωπαίοι και αμερικανοί επιστήμονες.

Σε έρευνα του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Γκρατς, συμμετείχαν συνολικά 3.260 άνδρες και γυναίκες από τη νοτιοδυτική Γερμανία, με μέσο όρο ηλικίας τα 62 και ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων. Με τη βοήθεια αιματολογικών αναλύσεων οι ερευνητές κατέγραφαν τα επίπεδα της βιταμίνης σε εβδομαδιαία βάση.

Οκτώ χρόνια αργότερα, οι 737 από τους εθελοντές είχαν πεθάνει, οι 463 λόγω καρδιακών προβλημάτων. Μάλιστα, 307 από τους θανόντες παρουσίαζαν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ενώ 103 ανήκαν στην ομάδα που είχε υψηλά επίπεδα.

Οι αυστριακοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D αντιμετωπίζουν τις διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε διάστημα οκτώ χρόνων από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με εκείνους που διαθέτουν υψηλά επίπεδα. Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέση μεταξύ βιταμίνης D και μακροζωίας.

Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος πρέπει να αρχίσει να παίρνει μετά μανίας συμπληρώματα βιταμινών ή να κάνει ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπεία, καθώς ο ήλιος θεωρείται μία από τις κυριότερες πηγές βιταμίνης D. Και οι δύο περιπτώσεις, τονίζουν, είναι ακραίες και μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ σε 18.000 άνδρες υπογράμμισε για ακόμα μια φορά την άμεση σχέση των χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και των μεγάλων πιθανοτήτων θανάτου λόγω καρδιοπάθειας.

Όπως όμως αναφέρουν οι αμερικανοί επιστήμονες στο έντυπο «Archives of Internal Medicine», τα χαμηλά επίπεδα της «βιταμίνης του ήλιου» συνδέονται και με διάφορα είδη καρκίνου.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως σημαντική πηγή βιταμίνης D αποτελεί και η διατροφή. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να αναπληρώνει την πολύτιμη βιταμίνη από ενισχυμένο γάλα ή λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός.



Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα φτάσω τα 100;
http://www.vita.gr/html/ent/143/ent.1143.asp

7 τροφές που μας χαρίζουν μακροζωία
http://www.vita.gr/html/ent/198/ent.1198.asp

100 χρόνια ζωής για όλους;
http://www.vita.gr/html/ent/870/ent.4870.asp

Πώς να επιλέξετε πολυβιταμίνες
http://www.vita.gr/html/ent/229/ent.1229.asp

Kάντε το τεστ της βιταμίνης και μάθετε πόσο σωστά τρώτε
http://www.vita.gr/html/ent/163/ent.1163.asp

Το «κλειδί» της μακροζωΐας
http://www.vita.gr/html/ent/021/ent.6021.asp

Τα οφέλη της βιταμίνης D
http://www.vita.gr/html/ent/917/ent.5917.asp