Δεν υπάρχουν μόνο «κακά» λίπη, υπάρχουν και «κακά σάκχαρα», που τα «πίνουμε» μάλιστα μαζί με το αναψυκτικό μας.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα των ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, η οποία μάλιστα χρηματοδοτήθηκε από τη γνωστή εταιρεία «PepsiCo» (που, όπως φαίνεται, δεν έλαβε τα επιθυμητά αποτελέσματα) οι υπέρβαροι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, εμφανίζουν ανησυχητικές αλλαγές:
● αυξάνεται το ενδοσπλαχνικό λίπος το οποίο συνδέεται με την εκδήλωση διαβήτη και καρδιαγγειακές νόσους, ● αλλάζει η σύνθεση του λίπους με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται στο σώμα τριγλυκερίδια και να αυξάνονται τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής χοληστερίνης»,
● η ευαισθησία της ινσουλίνης πέφτει σε ποσοστό 20%.

Οι αλλαγές αυτές μάλιστα δεν παρατηρήθηκαν μετά την κανατανάλωση γλυκόζης.

Η καθαρή φρουκτόζη εντοπίζεται σε φρέσκα φρούτα, χυμούς και κομπόστες. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, το μεγαλύτερο μέρος της εισβάλλει στην καθημερινή διατροφή μας μέσω του σιροπιού καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (high-fructose corn syrup – HFCS) που χρησιμοποιείται κυρίως στα αναψυκτικά.

Αν και πολλοί συνδέουν την υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης με την εξάπλωση της παχυσαρκίας, ωστόσο μέχρι στιγμής λίγες είναι οι έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ανθρώπους.

Στην τελευταία μελέτη συμμετείχαν συνολικά 33 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες οι οποίοι έπρεπε να ακολουθήσουν ένα διαιτολόγιο με 30% λιπαρά, 55% σύνθετους υδατάνθρακες και 15% πρωτεΐνη για ένα διάστημα δύο εβδομάδων.

Για τις επόμενες 10 εβδομάδες οι εθελοντές χωρίζονταν σε δύο ομάδες και τρέφονταν έτσι ώστε το 25% της ημερήσιας ενέργειας να προέρχεται είτε από φρουκτόζη ή γλυκόζη.

Μετά το τέλος του πειράματος, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσοι κατανάλωναν προϊόντα πλούσια σε φρουκτόζη είχαν παρουσιάσει αύξηση στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και είχαν συσσωρεύσει λίπος στην κοιλιακή τους χώρα. Διαπίστωσαν ακόμη ότι η ευαισθησία στην ινσουλίνη τους είχε εμφανίσει πτώση κατά 20%.

Αντίθετα, τα μέλη της ομάδας της γλυκόζης είχαν πάρει περίπου 1,5 κιλό, γεγονός το οποίο δεν έδειξε να επηρεάζει κάποιον άλλο δείκτη.

Τα επιστημονικά ευρήματα προφανώς «στρίμωξαν» την αμερικανική εταιρεία. Εκπρόσωπός της μάλιστα δήλωσε ότι «αν και πρόκειται για μια σημαντική έρευνα, παρ’ όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό κόσμο». ούτε μπορεί να εφαρμοσθεί από την «PepsiCo» ακριβώς επειδή η καθαρή φρουκτόζη δεν χρησιμοποιείται σε κανένα από τα προϊόντα μας».

Ωστόσο άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας έδειξε ότι τόσο η καθαρή φρουκτόζη όσο και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης (high-fructose corn syrup – HFCS) έχουν τις ίδιες βλαπτικές επιδράσεις στον οργανισμό.

Διαβάστε ακόμη:
Υποκατάστατα ζάχαρης. Ποια, πώς, πότε
http://www.vita.gr/html/ent/836/ent.5836.asp

Τα αναψυκτικά δεν είναι αθώα
http://www.vita.gr/html/ent/826/ent.4826.asp

Diet Coke: Βενζοϊκό νάτριο; Όχι ευχαριστώ!
http://www.vita.gr/html/ent/434/ent.6434.asp

Όχι στο κρέας και στα light αναψυκτικά
http://www.vita.gr/html/ent/658/ent.4658.asp