Μια νέα πρωτοποριακή συσκευή επιτρέπει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να αποκτούν τον έλεγχο της κίνησής τους με την άκρη της γλώσσας τους.

Το Tongue Drive System, που δημιούργησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια των Η.Π.Α., αποτελείται από έναν μαγνήτη σε μέγεθος κόκκου ρυζιού ο οποίος εμφυτεύεται στο κάτω μέρος της γλώσσας, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν αναπηρίες και κινητικά προβλήματα, να ελέγχουν με μεγάλη ευκολία και ακρίβεια την κίνησή τους ή άλλες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα τον χειρισμό του ηλεκτρονικού τους υπολογιστή.

Ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί επέλεξαν ως όργανο ελέγχου τη γλώσσα είναι ότι αυτή συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλο, μέσω ενός κρανιακού νεύρου. Έτσι ακόμα και ένας σοβαρός τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη δεν μπορεί να εμποδίσει την αποστολή εντολών στον εγκέφαλο μέσω της γλώσσας!

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν σε 12 εθελοντές, ενώ οι επιστήμονες, πλέον, στρέφονται στην εφαρμογή του επαναστατικού συστήματος σε ανθρώπους με σοβαρές αναπηρίες.

Διαβάστε ακόμα:
Η δύναμη της σκέψης ενός πιθήκου
http://www.vita.gr/html/ent/620/ent.6620.asp

Βιονικό μάτι δίνει ελπίδα στους τυφλούς
http://www.vita.gr/html/ent/891/ent.5891.asp