Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας φαίνεται ότι έχουν οι μεσήλικες με χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης (HDL).

Σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης «Αrteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology», επιστήμονες του University College του Λονδίνου και του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Έρευνα της Γαλλίας (INSERM), πραγματοποίησαν έρευνα μεταξύ 3.673 δημοσίων υπαλλήλων, ανδρών και γυναικών από τη Βρετανία.

Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαμηλά επίπεδα της ΗDL συνδέονται με προβλήματα στη μνήμη, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι τα 60.

Συγκεκριμένα, εκείνοι που είχαν χαμηλά επίπεδα της HDL παρουσίασαν κατά 53% περισσότερα προβλήματα μνήμης συγκριτικά με εκείνους που είχαν ικανοποιητικά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι οι εξετάσεις αίματος θα αποτελούν το κατάλληλο εργαλείο πρόληψης, καθώς θα υποδεικνύουν τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα «υψηλού κινδύνου» για την εμφάνιση διαφόρων μορφών άνοιας.

Παράλληλα, εκτιμούν ότι τα υψηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερίνης αποτρέπουν την δημιουργία των χαρακτηριστικών πλακών της νόσου Αλτσχάιμερ. Για τον λόγο αυτό, υπογραμμίζουν την ανάγκη της συχνής σωματικής άσκησης, όπως και την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής με «καλά» λιπαρά, όπως αυτά του ελαιόλαδου.

Διαβάστε ακόμη:
8 τρόποι για να ανεβάσετε την «καλή» χοληστερίνη
http://www.vita.gr/html/ent/761/ent.6761.asp

Χοληστερίνη ώρα μηδέν
http://www.vita.gr/html/ent/823/ent.5823.asp

Δείτε τη χοληστερίνη στα μάτια σας
http://www.vita.gr/html/ent/168/ent.4168.asp