Μπορεί τα καλά πράγματα να έρχονται σε μικρές συσκευασίες, ωστόσο φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και για το φαγητό. Όπως υπογραμμίζουν ολλανδοί ερευνητές μάλιστα, οι μικρές μερίδες φαγητού όχι μόνο δεν βοηθούν στην απώλεια βάρους αλλά μας κάνουν αχόρταγους.

Αυτό, όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Τίλμπεργκ συμβαίνει γιατί τις περισσότερες φορές, ο περιορισμός της μερίδας ενισχύει την αίσθηση της πείνας. Αποτέλεσμα; Να καταλήγουμε στην κατανάλωση πολύ μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού από το αν ήταν αυτή εξ αρχής σωστότερα υπολογισμένη.

Οι ερευνητές στη μελέτη μοίρασαν σε 140 εθελοντές από 300 γραμμάρια πατατάκια αλλά οι μισοί πήραν δύο σακούλες των 150 γραμμαρίων και οι άλλοι μισοί σακουλάκια των 35 γραμμαρίων. Παρατήρησαν λοιπόν, ότι εκείνοι που είχαν τα μικρότερα σακουλάκια έτρωγαν τελικά τα διπλάσια πατατάκια από εκείνους που είχαν τα μεγαλύτερα!

Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, οφείλεται στην ψευδαίσθηση που έδινε στους συμμετέχοντες η μικρή συσκευασία. Νόμιζαν δηλαδή ότι δεν χρειάζεται να δώσουν σημασία στις θερμίδες μιας τόσο μικρής συσκευασίας με αποτέλεσμα να μην προσέχουν την ποσότητα που τελικώς κατανάλωναν.



Διαβάστε ακόμη:
Τι είναι μια μερίδα
http://www.vita.gr/html/ent/303/ent.6303.asp

Πώς θα τρώτε λιγότερο και θα χορταίνετε περισσότερο
http://www.vita.gr/html/ent/189/ent.1189.asp

6 εχθροί της δίαιτας
http://www.vita.gr/html/ent/647/ent.1647.asp

…ξεγελάστε την πείνα σας!
http://www.vita.gr/html/ent/640/ent.1640.asp

Τεστ: Πόσο συγκρατημένοι είστε σε σχέση με το φαγητό;
http://www.vita.gr/html/ent/162/ent.6162.asp