Μια πρωτεΐνη είναι πολύ πιθανό να βοηθά τους γιατρούς να προβλέπουν κατά πόσο κάποιος κινδυνεύει να εμφανίσει μελλοντικά διαβήτη τύπου 2.
Πρόκειται για την πρωτεΐνη fetuin-A, η οποία παράγεται στο ήπαρ. Σε έρευνα που διεξήγαγαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στην οποία συμμετείχαν 519 άτομα, διαπιστώθηκε ότι όσοι φέρουν υψηλά επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, αντιμετωπίζουν περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, σε αντίθεση με όσους διατηρούσαν χαμηλά επίπεδα.
Όπως δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η πρωτεΐνη αυτή σχετίζεται με το μεταβολισμό της γλυκόζης και του ασβεστίου.
Για το λόγο αυτό, εκτιμούν ότι με τη βοήθεια ενός τεστ αίματος, το οποίο θα μετρά τα επίπεδα της πρωτεΐνης fetuin-A, κάποιος θα μπορεί να γνωρίζει κατά πόσο κινδυνεύει από μελλοντική εμφάνιση διαβήτη και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης.
Διαβάστε ακόμη:
Η Ημερίδα του Vita για το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/029/ent.6029.asp
Για παιδιά «ελεύθερα» από το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/829/ent.5829.asp
Αν είστε διαβητικοί, γυμναστείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/600/ent.4600.asp
Ζώντας με το διαβήτη. Ερωτική ζωή χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/282/ent.1282.asp
Οι απαραίτητες εξετάσεις για να ζείτε καλά με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/113/ent.1113.asp
Στην καρδιά της έρευνας. Μεταμόσχευση κυττάρων για τη θεραπεία του διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/027/ent.1027.asp
Πώς συμβιώνω με το διαβήτη
http://www.vita.gr/html/ent/130/ent.6130.asp
Ο διαβήτης καιροφυλακτεί… Προλάβετέ τον!
http://www.vita.gr/html/ent/206/ent.6206.asp
Διαβήτης: Τα μικρά, καθημερινά πράγματα κάνουν τη διαφορά
http://www.vita.gr/html/ent/394/ent.6394.asp
Διαβήτης
http://www.vita.gr/html/ent/208/ent.2208.asp
Έχω αυξημένο σάκχαρο. Μπορώ να φάω γλυκά τα Χριστούγεννα;
http://www.vita.gr/html/ent/282/ent.1282.asp
Νέο όπλο στη φαρέτρα κατά του διαβήτη…
Μια πρωτεΐνη είναι πολύ πιθανό να βοηθά τους γιατρούς να προβλέπουν κατά πόσο κάποιος κινδυνεύει να εμφανίσει μελλοντικά διαβήτη τύπου 2.