Εκτός από τις υπερβολικές θερμίδες τους, τα γεύματα που σερβίρουν οι αλυσίδες φάστφουντ, όπως τα McDonald’s ή το KFC, έχουν και ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών της Βρετανίας, ένα γρήγορο γεύμα αρκεί ώστε να «πιάσει» κανείς το ανώτερο συνιστώμενο όριο ημερήσιας λήψης λίπους, ζάχαρης ή αλατιού, που συνδέονται άμεσα με την παχυσαρκία, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες.

Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι ένα γεύμα στα McDonald’s που αποτελείται από ένα χάμπουργκερ με τυρί, μια μερίδα πατάτες, ένα μιλκσέικ και ένα μάφιν σοκολάτας, δίνει 1745 θερμίδες, δηλαδή περίπου το 90% των θερμίδων που πρέπει να παίρνει κάθε μέρα μια γυναίκα. Η δε περιεκτικότητά του σε ζάχαρη υπερβαίνει το ημερήσιο όριο κατά 27% και ισοδυναμεί με 28 κουταλάκια ζάχαρης!

Ο βρετανικός φορέας επισημαίνει μάλιστα ότι οι καταναλωτές συνήθως μένουν στο… σκοτάδι καθώς η θρεπτική αξία των γευμάτων δεν αναγράφεται στη συσκευασία τους.

Διαβάστε ακόμη:
30 ημέρες στο φαστ φουντ
http://www.vita.gr/html/ent/107/ent.6107.asp

Tο κίνημα Slow Food
http://www.vita.gr/html/ent/096/ent.6096.asp

Το φαστ φουντ καταστρέφει το συκώτι
http://www.vita.gr/html/ent/882/ent.4882.asp