Θετική επίδραση στις λειτουργίες του εγκεφάλου έδειξε να έχει η νικοτίνη, σύμφωνα με βρετανούς ερευνητές, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία νέων φαρμάκων κατά του Αλτσχάιμερ.

Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King’s College πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια προκειμένου να δουν τη επίδραση της νικοτίνης σε διάφορες νοητικές λειτουργίες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οποία πρόκειται να παρουσιαστεί στο Φόρουμ Ευρωπαϊκών Νευροεπιστημών που πραγματοποιείται στη Γενεύη, η χορήγηση νικοτίνης βελτίωνε την ικανότητα των τρωκτικών να φέρουν σε πέρας μια αποστολή όχι μόνο όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους, αλλά και όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής. Συγκεκριμένα βελτίωνε:

  • Την ικανότητα προσοχής των πειραματόζωων, όσο και την απόκρισή τους σε οπτικά ερεθίσματα σε ποσοστό 5% (όταν αφιέρωναν το μάξιμουμ της προσοχής τους).
  • Την ικανότητα συγκέντρωσης, μάθησης, αλλά και τη μνήμη των τρωκτικών σε ποσοστό που έφτανε μέχρι και το 15% (όταν παρουσίαζαν διάσπαση προσοχής).
Οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το κάπνισμα στον άνθρωπο, ωστόσο, είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα πιθανά οφέλη, προειδοποιούν οι ειδικοί. Για το λόγο αυτό ετοιμάζονται να απομονώσουν τις θετικές επιδράσεις της νικοτίνης που προκύπτουν από τα παραπάνω ευρήματα, προκειμένου να αναπτύξουν νέα φάρμακα τα οποία θα χορηγούν σε ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας, όπως π.χ. τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Μάλιστα, τα πρώτα φάρμακα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ, που βασίζονται στη χημική δομή της νικοτίνης, βρίσκονται ήδη στη δεύτερη φάση δοκιμών.

Διαβάστε ακόμη:
Νέα δεδομένα για το Αλτσχάιμερ
http://www.vita.gr/html/ent/041/ent.1041.asp

Ομιλείτε… Αλτσχάιμερ;
http://www.vita.gr/html/ent/076/ent.6076.asp

Πώς να εξασκήσετε τη μνήμη σας
http://www.vita.gr/html/ent/360/ent.6360.asp

Όταν χάνεται η μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/371/ent.6371.asp

Τα 7 «κλειδιά» για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp