Ερωτηματικά εγείρονται για τους ελέγχους αντι-ντόπινγκ και συγκεκριμένα για τεστ που αφορά στην ανίχνευση της απαγορευμένης ουσίας ερυθροποιητίνη (EPO), δύο μόλις εβδομάδες πριν την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποια εργαστήρια αξιολογούν τα θετικά τεστ ως αρνητικά. Οι ειδικοί εξετάζοντας κάποια ύποπτα δείγματα εκφράζουν φόβους ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα είναι εύκολο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα κατά των αθλητών, που θα θελήσουν να εξαπατήσουν τους ελέγχους ντόπινγκ.

Πολλοί επιστήμονες κατηγορούν τα εργαστήρια ότι έχουν αδρανήσει όσον αφορά τον έλεγχο της χρήσης της συγκεκριμένης ουσίας (EPO) και φοβόνται ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα θετικά EPO τεστ να βγαίνουν αρνητικά ή απλώς ύποπτα. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τη γνωστή αμερικανίδα αθλήτρια του στίβου Marion Jones.

Το 2006 σε αθλητική συνάντηση στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ βρέθηκε θετική στον πρώτο έλεγχο ενώ βγήκε «καθαρή» στον δεύτερο. Αργότερα ομολόγησε ότι έπαιρνε αναβολικά και της αφαιρέθηκαν και τα 5 χρυσά μετάλλια που κέρδισε στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ το 2000.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο αναβολικό διατίθεται σε 80 διαφορετικές μορφές και είναι πολύ εύκολο να το βρει κανείς σε όλες τις γωνιές του πλανήτη και φυσικά στο internet.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου ντοπάρεται;
http://www.vita.gr/html/ent/131/ent.6131.asp

Placebo αντί για ντόπινγκ
http://www.vita.gr/html/ent/808/ent.6808.asp

Εγκεφαλικό «ντόπινγκ» στα σχολεία;
http://www.vita.gr/html/ent/363/ent.6363.asp

10+1 ερωτήσεις για τη δράση της τεστοστερόνης
http://www.vita.gr/html/ent/172/ent.1172.asp