Επιστήμονες κάνουν λόγο για την σημαντικότερη πρόοδο των τελευταίων 70 ετών στη μάχη κατά του καρκίνου του προστάτη.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι παγκοσμίως η δεύτερη πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου για τους άνδρες μετά τον καρκίνο των πνευμόνων. Κάθε χρόνο, γίνεται διάγνωση σε 680.000 άνδρες και 220.000 χάνουν τη μάχη με την ασθένεια.

Ωστόσο ένα νέο θαυματουργό φάρμακο έχει «στα σκαριά» η εταιρεία Cougar Biotechnology Inc. που βασίζεται στην ουσία «αβιρατερόνη». Οι δοκιμές βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο. Σ’ αυτές συμμετέχουν περίπου 1.200 ασθενείς από διάφορες χώρες, οι οποίοι νοσούν από την επιθετική μορφή του καρκίνου του προστάτη.

Ο επιστήμονας του Βρετανικού Ινστιτούτου Καρκινικής Έρευνας Johan de Bono, που είναι επικεφαλής της έρευνας δηλώνει: «Αυτό το φάρμακο θα κάνει τη διαφορά».

Η ιδιαιτερότητά του είναι ότι «μπλοκάρει» τις ορμόνες που παράγει ο ίδιος ο καρκίνος και που επιτρέπουν στα καρκινικά κύτταρα να επιζήσουν.

Τα ποσοστά επιτυχίας στη διάρκεια των δοκιμών κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

● Το 70-80% των ασθενών παρουσίαζε αισθητή μείωση στα επίπεδα του PSA (ειδικό προστατικό αντιγόνο), πρωτεΐνη που παράγει ο καρκίνος του προστάτη και που αποτελεί ένα σοβαρό δείκτη για την κατάσταση του ασθενή.

● Οι καρκινικοί όγκοι στον προστάτη συρρικνώνονταν ακόμη και αν είχε γίνει μετάσταση του καρκίνου σ’ άλλα όργανα του σώματος των ασθενών!

Τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμαστικής φάσης του νέου φαρμάκου δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Oncology.

Το φάρμακο αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά υπό τη μορφή χαπιού μέχρι το 2011.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα γίνετε ο προστάτης του… προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Ξέρετε πότε έχει πρόβλημα ο προστάτης σας;
http://www.vita.gr/html/ent/101/ent.1101.asp

Δεν είναι προστάτης, είναι προστατίτιδα!
http://www.vita.gr/html/ent/448/ent.1448.asp