…φωνάζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ, δρ. Ρόναλντ Χέμπερμαν, υπογραμμίζοντας την επιβλαβή δράση του κινητού στον ανθρώπινο οργανισμό και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο.

Ο δρ. Χέμπερμαν είναι της άποψης ότι ο κόσμος δεν θα πρέπει να περιμένει μια μεγάλη έρευνα που να επιβεβαιώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου από την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, ώστε να περιορίσει τη χρήση του! Για το λόγο αυτό, μάλιστα, έστειλε ανακοινώσεις στους εργαζόμενους του ιδρύματος, υπογραμμίζοντας για πολλοστή φορά την επιβλαβή δράση του κινητού.

Υποστηρίζει ότι η προειδοποίησή του βασίζεται σε κάποια πρώτα επιστημονικά στοιχεία που προέρχονται από αδημοσίευτη έρευνα, και τα οποία υποδεικνύουν ότι οι ενήλικοι πρέπει να απομακρύνουν το κινητό από το κεφάλι και τα παιδιά να το χρησιμοποιούν μόνο σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης.

Όπως αναφέρει, το γεγονός ότι οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί δεν συνδέουν άμεσα τη δημιουργία εγκεφαλικών όγκων με τα κινητά δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναλάβουμε άμεσα δράση.

Βρετανική έρευνα, πάντως, που είχε ολοκληρωθεί το 2005 ανέφερε ως προληπτικό μέτρο τον περιορισμό της χρήσης κινητού τηλεφώνου από παιδιά, ενώ τα παιδιά κάτω των οκτώ ετών, όπως έκριναν οι ειδικοί, δεν θα έπρεπε να το χρησιμοποιούν καθόλου.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα Interphone που έγινε το 2006, το κινητό δεν φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Αντίθετα, μια πιο πρόσφατη μελέτη ισραηλινών ειδικών σε 500 χρήστες, έδειξε ότι η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου ενδεχομένως να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των σιελογόνων αδένων.

Διαβάστε ακόμη:
Κινητά – Ασύρματα τηλέφωνα – Lap top. Πόσο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία τους;
http://www.vita.gr/html/ent/710/ent.4710.asp

Αθώα καφές και κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/833/ent.4833.asp