Αυστριακοί επιστήμονες εντόπισαν μια γονιδιακή παραλλαγή, η οποία φαίνεται να συνδέεται με τον τρανσεξουαλισμό των γυναικών που αισθάνονται άνδρες.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, αν και μια τέτοια συμπεριφορά θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γονιδίων, περιβαλλοντικών ή ακόμα και πολιτιστικών παραγόντων, παρ’ όλα αυτά η συγκεκριμένη ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι αυτή η διαταραχή έχει γενετικό υπόβαθρο.

Η παρουσία του κυτοχρώματος P17 –το οποίο σχετίζεται με τον μεταβολισμό των σεξουαλικών ορμονών- στη συγκεκριμένη γονιδιακή παραλλαγή οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης τεστοστερόνης και οιστρογόνων στους ιστούς, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εντόπισαν την παραλλαγή, μέσα από αναλύσεις που πραγματοποίησαν στο δείγμα γενετικού υλικού 49 τρανσέξουαλ γυναικών, 102 τρανσέξουαλ ανδρών και 1.669 ετεροφυλόφιλων ατόμων.

Παρατήρησαν ακόμη ότι η συγκεκριμένη εκδοχή εμφανιζόταν πιο συχνά στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Μάλιστα, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το 44% των γυναικών στις οποίες ανιχνεύτηκε αυτή η γονιδιακή παραλλαγή ήταν τρανσέξουαλ, σε σχέση με το 31% που επίσης την είχαν αλλά ήταν ετεροφυλόφιλες.

Ακριβώς για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ύπαρξη της συγκεκριμένης γονιδιακής παραλλαγής ενδεχομένως να αυξάνει τις πιθανότητες μια γυναίκα να νιώθει ότι το σώμα της ανήκει σε λάθος φύλο, γεγονός που μπορεί να οφείλεται και στα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης στα οποία εκτίθονταν ο εγκέφαλος κατά την ανάπτυξή του.


Διαβάστε ακόμη:
Οι γκέι, οι λεσβίες και ο εγκέφαλος
http://www.vita.gr/html/ent/802/ent.6802.asp

Αλλαγή φύλου με λέιζερ!
http://www.vita.gr/html/ent/895/ent.5895.asp