Σύμφωνα με νέες μελέτες, το σκόρδο και το κάλιο μπορούν να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά την υπέρταση με φυσικό τρόπο.

Πράγματι, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία, διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα σκόρδου έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με συγκεκριμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν τα αποτελέσματα 11 παλαιότερων ερευνών και διαπίστωσαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες έπαιρναν σκόρδο σε σκόνη, σε δόσεις από 600-900 mg καθημερινά για ένα διάστημα 12-23 εβδομάδων, εμφάνιζαν μειωμένη συστολική πίεση του αίματος σε σχέση με τους υπόλοιπους. Tα αποτελέσματα, μάλιστα, ήταν παρόμοια με αυτά συγκεκριμένων φαρμάκων κατά της υπέρτασης, όπως τα β-blockers ή οι αναστολείς ACE.

Παράλληλα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βάντερμπιλτ διαπίστωσαν ότι αυξάνοντας τα επίπεδα καλίου μέσω της διατροφής μειώνονται οι πιθανότητες να εμφανισθεί υψηλή πίεση, ενώ ακόμη και άτομα που έχουν ήδη υπέρταση μπορούν με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουν την κατάστασή τους.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Clinical Hypertension», σε κοινωνίες όπου οι πολίτες ακολουθούν διατροφή φτωχή σε νάτριο και πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που είναι άριστη πηγή καλίου, το ποσοστό υπέρτασης αγγίζει μόλις το 1% του πληθυσμού.

Αντίθετα, σε βιομηχανοποιημένες κοινωνίες όπου οι πολίτες ακολουθούν διατροφή που συμπεριλαμβάνει μεγάλες ποσότητες επεξεργασμένων τροφίμων και είναι πλούσια σε νάτριο, περίπου ένας στους τρεις εμφανίζει υψηλή πίεση.

Διαβάστε ακόμη:
Αναπνεύστε αργά, ρίξτε την πίεση!
http://www.vita.gr/html/ent/323/ent.6323.asp

Ο μύθος του μεταβολικού συνδρόμου
http://www.vita.gr/html/ent/322/ent.6322.asp

Μουσική για χαμηλή πίεση
http://www.vita.gr/html/ent/259/ent.6259.asp

Η υπέρταση φοβάται την άσκηση
http://www.vita.gr/html/ent/787/ent.5787.asp

Πάρτε την πίεση στα χέρια σας!
http://www.vita.gr/html/ent/500/ent.5500.asp