Η νέα απειλή βρίσκεται πλέον στο… πιάτο μας. Και δυστυχώς δεν μπορεί να εξακριβωθεί από τις ετικέτες των τροφίμων.

Πρόκειται για προϊόντα στα οποία οι ειδικοί μπορούν με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας να παρέμβουν, βελτιώνοντας έτσι το σχήμα, το άρωμα, τη γεύση, ακόμη και την περιεκτικότητά τους σε θρεπτικά συστατικά.

Ωστόσο, ο έντονος προβληματισμός των καταναλωτών, δεν φαίνεται να επηρεάζει την κρίση αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι προτιμούν να μην προσθέσουν στη συσκευασία των προϊόντων ετικέτες όπου θα αναγράφεται το αν έχουν υποστεί νανοτεχνολογικές μεταλλάξεις ή όχι.

Από την άλλη, η αντίστοιχη αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή επισημαίνει ότι λόγω της γενικότερης αβεβαιότητας της προέλευσης των τροφίμων, ο καταναλωτής έχει κάθε δικαίωμα να γνωρίζει τι αγοράζει και κατ΄επέκταση τι τρώει και με τι ταΐζει τα παιδιά του.

Όπως αναφέρει ο Μάικλ Χάνσεν, επιστήμονας του Αμερικανικού Συλλόγου Καταναλωτών, έρευνες έδειξαν ότι περίπου το 69% των πολιτών προβληματίζονται για την κατανάλωση κλωνοποιημένου κρέατος.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι σε ομάδες που παρακολουθούνται από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι κανένας γονιός δεν ήθελε να δώσει στα παιδιά του κλωνοποιημένο κρέας.

Από την άλλη, από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS και η εφημερίδα «The New York Times», το ποσοστό των καταναλωτών που αντιτίθονταν στην αγορά γενετικώς μεταλλαγμένων τροφίμων ανέρχονταν στο 53%.

Στα νανο-προϊόντα, εκτός από τρόφιμα (όπως τσάι, σοκολάτες διαίτης κλπ.), περιλαμβάνονται πολλά ακόμη καταναλωτικά αγαθά (π.χ. κραγιόν, κάλτσες, δοχεία για φαγητό, ελαφριές ρακέτες τένις κλπ.).

Όπως πάντως επισημαίνουν οι ενώσεις καταναλωτών, μολονότι η νανοτεχνολογία έχει εισβάλει στη ζωή μας, ακόμη δεν γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες για την υγεία μας.

Διαβάστε ακόμη:
Τα άλλοθι για τα μεταλλαγμένα
http://www.vita.gr/html/ent/916/ent.5916.asp

Να εμπιστευτούμε τα βιολογικά;
http://www.vita.gr/html/ent/368/ent.5368.asp

Ποιο γάλα είναι βιολογικό;
http://www.vita.gr/html/ent/111/ent.2111.asp

Πότε αξίζει να αγοράζουμε βιολογικά;
http://www.vita.gr/html/ent/972/ent.1972.asp

Οικοκοινότητα Φίντχορν. Καλή ζωή, βιώσιμη ζωή
http://www.vita.gr/html/ent/391/ent.2391.asp