Όπως παρατήρησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αν και οι διάφοροι διαγωνισμοί που διεξάγονται στο εξωτερικό με στόχο την διακοπή της επιβλαβούς συνήθειας αποτελούν σημαντικό κίνητρο, δεν αρκούν ώστε οι καπνιστές να απαλλαγούν οριστικά από το τσιγάρο.

Οι επιστήμονες επανεξέτασαν 17 παλαιότερες έρευνες στις οποίες είχαν συνολικά συμμετάσχει 6.300 άνθρωποι. Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι ένα με δύο χρόνια μετά την διεξαγωγή των διαγωνισμών οι επιδόσεις των νικητών ήταν σχεδόν τα ίδια με εκείνα καπνιστών που είχαν αποφασίσει να κόψουν το κάπνισμα χωρίς ανταμοιβή.

Όπως προέκυψε από τις έρευνες των ειδικών σημαντικότερο ρόλο στην διατήρηση της απόφασης να κόψει κανείς το κάπνισμα, παίζει η υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ο λόγος για τον οποίο οι διαγωνιζόμενοι καπνιστές δεν σταματούν οριστικά βλαβερή αυτή συνήθεια είναι γιατί πολλές φορές όσοι λαμβάνουν μέρος σε τέτοιου είδους διαγωνισμούς ενδιαφέρονται κυρίως για το χρηματικό έπαθλο και όχι για τα οφέλη που θα έχουν από τη διακοπή του καπνίσματος.