Ευεργετικές ιδιότητες έχει η κατανάλωση πικρής σοκολάτας από εγκύους και διαβητικούς, εκτιμούν αμερικανοί και άγγλοι ερευνητές.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα η ουσία θεοβρωμίνη που περιέχει η σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στον πλακούντα, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις πιθανότητες επιπλοκών. Στη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ συμμετείχαν συνολικά 2.291 γυναίκες που είχαν αποκτήσει ένα παιδί.

Οι μητέρες ρωτήθηκαν πόση σοκολάτα κατανάλωναν κατά τη διάρκεια του πρώτου και του τελευταίου τριμήνου και στη συνέχεια μέτρησαν τα επίπεδα θεοβρωμίνης στο αίμα του ομφάλιου λώρου του μωρού.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι:

  • Τα μωρά των γυναικών που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες σοκολάτας είχαν την υψηλότερη περιεκτικότητα της ουσίας στο αίμα τους.
  • Οι μητέρες αντιμετώπιζαν κατά 69% χαμηλότερες πιθανότητες προεκλαμψίας – κατάσταση κατά την οποία η πίεση της εγκύου αυξάνεται κατακόρυφα, ενώ η επιπλέον πρωτεΐνη που παράγει ο οργανισμός διοχετεύεται στα ούρα.
  • Όσες έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες σοκολάτας την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, αντιμετώπιζαν 40% μικρότερο κίνδυνο προεκλαμψίας, σε σχέση με εκείνες που έτρωγαν μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Παράλληλα, σε εξέλιξη είναι μελέτη του Πανεπιστημίου του East Anglia για τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας εναντίον του διαβήτη. Για τις ανάγκες της έρευνας οι βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ειδικές μπάρες σοκολάτας που περιέχουν περισσότερα φλαβονοειδή από ό,τι οι κοινές σοκολάτες του εμπορίου.