Η ιστοσελίδα www.antikeraia.gr αποτελεί το προϊόν συλλογικής δράσης των κατοίκων σε διάφορες γειτονιές μικρών και μεγάλων ελληνικών πό­λεων ενάντια στις κεραίες κινητής ­τηλεφωνίας και φιλοξενεί πλήθος χρήσιμων πληροφοριών σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση και τις επιπτώσεις της, τις νομικές διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να απομακρυνθεί μια κεραία κινητής τηλεφωνίας, αλλά και συμβουλές προστασίας από τις πηγές ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Η ιστοσελίδα μεταφέρει πολύτιμες εμπειρίες και πληροφορίες που μπορούν να διευκολύνουν ουσιαστικά τις επιτροπές των πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κατά των κεραιών. Αξίζει να την επισκεφτείτε.




Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν υποψηφιότητα για τα πρώτα βραβεία Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης οι πόλεις με τους περισσότερους χώρους πρασίνου, τις πιο καθαρές συγκοινωνίες, την αειφόρο χρήση της γης και τη φιλικότερη προς το περιβάλλον συμπεριφορά, όσον αφορά τη διαχείριση των αποβλήτων, την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, την καθαρότητα των υδάτων κ.ά. Τα βραβεία, που καθιέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα απονέμονται σε ετήσια βάση από το 2010 και μετά στην πόλη-ηγέτιδα της πράσινης αστικής διαβίωσης, με την ελπίδα να αποτελέσουν κίνητρο για μια πιο οικολογική προσέγγιση της ζωής στις πόλεις, καθώς τα 4/5 των Ευρωπαίων κατοικούν σε αστικά κέντρα.




Τα τρόφιμα που ενδεχομένως να επηρεαστούν από τις ­φετινές υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, αλλά και τον επόμενο χρόνο, με μια ματιά: το φασόλι, η ντομάτα, η πιπεριά, η μελιτζάνα, το καρπούζι και το πεπόνι, αφού πρόκειται για καλοκαιρινές καλλιέργειες που μένουν στο χωράφι όλο το καλοκαίρι. Άλλη ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και τα σταυρανθή, δηλαδή το μπρόκολο, το λάχανο και το ­κουνουπίδι, καθώς η καλλιέργειά τους ξεκινά στα τέλη του ­καλοκαιριού και δέχονται και αυτά υψηλές θερμο­κρασίες. Τέλος, αν δεν καταγραφούν αρκετά χαμηλές θερμοκρα­σίες τους χειμωνιάτικους μήνες που αναπτύσ­σονται, ίσως επηρεαστεί και η παραγωγή του πράσου, του σκόρδου και του κρεμμυδιού, όπως συνέβη και πέρυσι.





Στη δεύτερη θέση μάς βρίσκει η παγκόσμια κατάταξη κατανάλωσης ­νερού, καθώς 2.400 κυβικά μέτρα νερού αναλογούν ετησίως σε κάθε Έλληνα, τη στιγμή που ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 1.240 κυβικά μέτρα. Η έρευνα του ­Πανεπιστημίου του Τβέντε στην Ολλανδία, από την οποία προέρχονται τα στοιχεία, τονίζει την αυξημένη κατανάλωση νερού που παρατηρείται στις μεσογειακές χώρες, φαινόμενο που, πέρα από τις κλιματικές αλλαγές, αποδίδεται και στον υδροβόρο γεωργικό τομέα. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι από τα 25,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού που δαπανά συνολικά η χώρα μας κάτω από 1 δισεκατομμύριο (0,83 δισεκατομμύρια κυβικά) χρησιμοποιούνται από τον οικιακό τομέα.







● Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, το «Πανόραμα Γεύσεων και Πολιτισμού» ξεσηκώνει όσους βρίσκονται στη Χίο. Κάθε απόγευμα, από τις 19.00 έως τις 22.30, ο Δημοτικός Κήπος γεμίζει από επισκέπτες που έρχονται να δουν και να προμηθευτούν προϊόντα μαστίχας (τρόφιμα και καλλυντικά), κεραμικά και έργα λαϊκής τέχνης, πίνακες με τοπία του μυροβόλου νησιού και αρωματικά φυτά και βότανα.

● Στα περίπτερα της «Γιορτής Αγροτουρισμού» στο Σίγρι της Λέσβου, οι πάγκοι ­είναι κατάφορτοι με εξαιρετικά ντόπια ­βιολογικά προϊόντα, αλλά και λιχουδιές και χειροτεχνήματα, που έχουν φτιάξει οι πρωτοπόροι γυναικείοι αγροτουριστικοί συνεταιρισμοί του νησιού. Η γιορτή ολοκληρώνεται με ένα πανηγύρι. Η «Γιορτή Αγροτουρισμού» θα κρατήσει τις πόρτες της ανοιχτές μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

● Το τελευταίο Σάββατο του Αυγούστου, ο Δήμος Λεωνιδίου στήνει γλέντι και σας κάνει το τραπέζι στη «Γιορτή της μελιτζάνας». Τα διάφορα εδέσματα -από μουσακά και μελιτζανοσαλάτα, μέχρι μελιτζανάκι γλυκό ή τουρσί-, μαγειρεμένα από ερα­σιτέχνες και επαγγελματίες σεφ, προσελκύουν κάθε χρόνο 4.000 επισκέπτες, που παρακολουθούν το διαγωνισμό μαγειρικής και γεύονται τα εκλεκτά πιάτα με τσακώνικη μελιτζάνα, που είναι ένα από τα 317 ­ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα.




Σας συγκινεί η ιδέα να φτιάξετε μόνοι σας ψηφιδωτά, γλυπτά ή όμορφα κυκλαδίτικα διακοσμητικά από μάρμαρο; Την ευκαιρία σάς προσφέρει το Μουσείο Γλυπτικής Περαντινού με τα σεμινάρια που διοργανώνει στο Εργαστήρι Ν. Περαντινού στην Παροικιά της Πάρου. Στο πρώτο σεμινάριο για ­αρχάριους και προχωρημένους (4-9/8), θα γνωρίσετε διάφορες τεχνικές γλυπτικής, ενώ στο επόμενο (6-10/8) θα αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις για το ψηφιδωτό από μάρμαρο. Αν πάλι σας γοητεύει περισσότερο η ιδέα να φτιάξετε παραδοσιακά κυκλαδίτικα διακοσμητικά, προγραμματίστε τη διαμονή σας για το διάστημα 11-19/8. Τα σεμινάρια διαρκούν από 3 έως 5 ώρες κάθε ημέρα, κοστίζουν 300 ευρώ το ένα (χωρίς τα υλικά που κοστίζουν περίπου 40 ευρώ).

Για δηλώσεις συμμετοχής: Μουσείο Περαντινού, τηλ.: 210-75.13.653 και 210-41.16.269.