Να φοράμε ή να μη φοράμε κρέμες νυκτός; Αν και οι απόψεις διίστανται, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι τη νύχτα, την ώρα που κοιμόμαστε, ο ρυθμός πολλαπλασιασμού των κυττάρων σχεδόν διπλασιάζεται και όλες οι φυσικές λειτουργίες της επιδερμίδας ενισχύονται, για να αναπληρώσουν τις φθορές από τις διάφορες επιθέσεις που υφίσταται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ποιες είναι αυτές; Η ηλιακή ακτινοβολία, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα, το στρες κ.ά. Όλα αυτά ευθύνονται για τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι καταστροφικές για το δέρμα. Ο βασικότερος ρόλος, λοιπόν, των προϊόντων «ημέρας» είναι να παρέχουν προστασία στην επιδερμίδα από όλες τις εξωτερικές απειλές. Το βράδυ, όμως, που η βλαβερή επίδραση των ελεύθερων ριζών είναι μικρότερη, αλλά η διαδικασία κυτταρικής ανάπλασης εντονότερη, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το χρόνο και να αποκαταστήσουμε τις φθορές, αρκεί να κοιμόμαστε αρκετές ώρες και να χρησιμοποιούμε ειδικές κρέμες νυκτός, που συντελούν στην επανόρθωση της επιδερμίδας.
Όλες έχουμε δει την εικόνα του προσώπου μας στον καθρέφτη μετά από έναν κακό και ολιγόωρο ύπνο. Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, θαμπή και κουρασμένη όψη, έλλειψη ζωντάνιας. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, ύπνο και… κάτι παραπάνω: τη βοήθεια της κοσμετολογίας. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες εταιρείες καλλυντικών περιλαμβάνουν προϊόντα για τη νύχτα στις σειρές περιποίησής τους. Σε τι διαφέρει όμως μια κρέμα νυκτός από μια κρέμα ημέρας; Χρειαζόμαστε πραγματικά μια διαφορετική κρέμα ή μήπως πρόκειται για μια ακόμη ματαιοδοξία μας;
Οι κρέμες νυκτός έχουν σκοπό να υποστηρίξουν τη δράση των κρεμών ημέρας. Ειδικά σχεδιασμένες για να αναπλάσουν, να θρέψουν, να αποκαταστήσουν εσωτερικά και να βελτιώσουν εξωτερικά την εμφάνιση της επιδερμίδας, είναι πλουσιοπάροχα εφοδιασμένες με ενυδατικά και αντιγηραντικά συστατικά. Αυτά τα στοιχεία, που υπάρχουν σε υψηλή περιεκτικότητα, προσδίδουν στις κρέμες νυκτός την κάπως πιο παχιά και βαριά υφή τους. Παρ’ όλα αυτά, επειδή η επιδερμίδα ανανεώνεται γρηγορότερα τη νύχτα, μπορεί να απορροφήσει τα στοιχεία των προϊόντων περιποίησης καλύτερα, χωρίς να μένουν ίχνη λιπαρότητας. Τα κυριότερα ενεργά συστατικά που περιέχουν οι κρέμες νυκτός είναι:
Η ρετινόλη, που αυξάνει τη σύνθεση κολλαγόνου.
Τα υδροξυοξέα, που συμβάλλουν στη μείωση των ρυτίδων.
Οι βιταμίνες C και Ε, γνωστές για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Τα εκχυλίσματα από άνθη νυχτολούλουδου.
Τα πεπτίδια και τα κεραμίδια.
Η ηλικία είναι ένας καθοριστικός παράγοντας. Συνήθως, μετά τα 30, τότε που εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια γήρανσης, μπορείτε να βάλετε την κρέμα νυκτός στο «πρόγραμμα». Γύρω στα 35, μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε πιο συστηματικά, ενώ κρίνεται απαραίτητη μετά τα 45 και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση, οπότε μειώνονται τα λιπίδια της επιδερμίδας.
Ένας άλλος κρίσιμος παράγοντας είναι ο τύπος του δέρματος. Αν δεν αγοράσετε τη σωστή κρέμα που να ταιριάζει στον τύπο σας, μπορεί να μην έχετε τα οφέλη που περιμένετε. Οι ξηρές επιδερμίδες έχουν ανάγκη από έξτρα ενυδάτωση, για τις ευαίσθητες συνιστώνται κρέμες υποαλλεργικές με αντιφλεγμονώδη δράση, οι λιπαρές χρειάζονται μια κρέμα με πιο ελαφριά σύνθεση που θα έχει την ένδειξη μη φαγεσωρογόνο (non comedogenic), για να μη φράξει τους πόρους και προκαλέσει μαύρα στίγματα.
Καμιά κρέμα δεν θα ωφελήσει την επιδερμίδα σας, αν προηγουμένως δεν έχετε φροντίσει το δέρμα σας να είναι τελείως καθαρό, ώστε να μπορεί να απορροφήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά της. Πόσο μάλλον όταν χρησιμοποιείτε την κρέμα νυκτός το βράδυ, πιθανώς μετά το πέρας μιας ολόκληρης ημέρας κατά την οποία η επιδερμίδα έχει επιβαρυνθεί από τη μόλυνση, το μακιγιάζ και τις εκκρίσεις σμήγματος. Καθαρίστε τη, λοιπόν, με γαλάκτωμα και κατόπιν χρησιμοποιήστε λοσιόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε απομακρύνει κάθε ίχνος γαλακτώματος. Έπειτα, απλώστε την κρέμα σας με τις άκρες των δαχτύλων και με απαλές κυκλικές κινήσεις, ξεκινώντας από την περιοχή ανάμεσα στα φρύδια και αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών.
●
Ο ύπνος ομορφαίνει. Κατά τη διάρκειά του, πραγματοποιείται η ανανέωση των κυττάρων και αυξάνεται η παραγωγή κολλαγόνου. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι υπάρχει στην αγγλική γλώσσα η έκφραση beauty sleep. Πόσες ώρες, όμως, ύπνου χρειαζόμαστε; Υπάρχει ένας μέσος όρος γύρω στις 6-8 ώρες. Κάποιοι έχουν ανάγκη από περισσότερες ώρες, ενώ κάποιοι άλλοι από λιγότερες. Εξαρτάται από τον οργανισμό σας. Χρειαζόσαστε τόσες ώρες, ώστε να μην «κοιμάστε όρθιοι» την επόμενη ημέρα.
Είναι, όμως, η ποιότητα, και όχι η ποσότητα, που έχει βασικό ρόλο στην υγεία και την ομορφιά. Για έναν καλό ύπνο, σας συμβουλεύουμε να:
› Τηρείτε μια σταθερή ώρα που πηγαίνετε στο κρεβάτι.
› Μετά από μια δύσκολη ημέρα, να προσπαθείτε να χαλαρώνετε, ώστε να μη μεταφέρετε την ένταση και το άγχος στο υπνοδωμάτιό σας.
› Αποφεύγετε την έντονη άσκηση αργά το απόγευμα.
› Μην πιείτε καφέ μετά το δείπνο.
› Πίνετε αλκοόλ με μέτρο. Η υπερκατανάλωση θα σας προκαλέσει υπνηλία, αλλά είναι πολλές οι πιθανότητες να κοιμηθείτε άσχημα και να ξυπνήσετε με πονοκέφαλο.
› Αερίζετε το δωμάτιο και να αφήνετε να μπαίνει φρέσκος αέρας ακόμη κι αν κοιμάστε με air condition.
› Αποκτήσετε τη συνήθεια να κοιμάστε όσο το δυνατόν ανάσκελα, για να μην πιέζεται το πρόσωπο.