Τη γονιμότητα των αγοριών επηρεάζουν τα αρώματα και πολλά καλλυντικά που περιέχουν άρωμα, τονίζουν τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έκθεση του οργανισμού της εγκύου σε χημικά συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καλλυντικών, ιδιαίτερα από την όγδοη έως την δωδέκατη εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά προβλήματα γονιμότητας στο έμβρυο, όσον αφορά την παραγωγή σπέρματος.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε ποντίκια, οι ερευνητές μπλόκαραν τη δράση των ανδρογόνων –ανδρικές ορμόνες όπως π.χ. η τεστοστερόνη–, με αποτέλεσμα τα τρωκτικά να αναπτύσσουν αναπαραγωγικά προβλήματα. Όπως υποστηρίζουν, μάλιστα, αρκετά από τα χημικά που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, υφάσματα ή ακόμα και πλαστικά, είναι ικανά να μπλοκάρουν τη συγκεκριμένη δράση.

Για το λόγο αυτό, υπογραμμίζουν, όσες γυναίκες επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί θα ήταν ασφαλέστερο να αλλάξουν τρόπο ζωής, αποφεύγοντας όλα εκείνα τα προϊόντα που θα μπορούσαν να θέσουν την υγεία του παιδιού τους σε κίνδυνο.

Διαβάστε ακόμη:
Η εγκυμοσύνη επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα
http://www.vita.gr/html/ent/494/ent.5494.asp

Οι εχθροί του σπέρματος
http://www.vita.gr/html/ent/140/ent.7140.asp

Είμαστε αυτό που έτρωγε η μαμά μας!
http://www.vita.gr/html/ent/951/ent.6951.asp

Εγκυμοσύνη χωρίς προβλήματα
http://www.vita.gr/html/ent/284/ent.1284.asp

Είμαι έγκυος. Να βάψω τα μαλλιά μου κόκκινα;
http://www.vita.gr/html/ent/125/ent.6125.asp