Ένα εμβόλιο κατά του «μικροβίου των νοσοκομείων», του υπερβακτηρίου MRSA, θα μπορούσε να προσφέρει προστασία στους ασθενείς σε περίπου μια δεκαετία από σήμερα, επισημαίνουν τώρα αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για έναν ιό που αναπτύσσεται ενδονοσοκομειακά, συχνά με μοιραία κατάληξη, γιατί παρουσιάζει μεγάλη ανθεκτικότητα σε πολλά αντιβιοτικά. Για την εμφάνισή του είχε κατηγορηθεί η έλλειψη σωστής υγιεινής (π.χ. επιμελές πλύσιμο των χεριών) στο χώρο του νοσοκομείου.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατάφεραν να συνθέσουν με επιτυχία στο εργαστήριο, εκείνες τις πρωτεΐνες που παράγει ο οργανισμός εν είδει αντισωμάτων, για να καταπολεμήσει τον ιό. Εκτιμούν, μάλιστα, ότι εισάγοντάς τις μέσω ένεσης στον ανθρώπινο οργανισμό θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμα προστασία, για ένα διάστημα 6-8 εβδομάδων.

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι επειδή το υψηλό κόστος της παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου το καθιστά απαγορευτικό για μαζική παραγωγή, θα μπορούσε να χορηγείται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή των ασθενών τρίτης ηλικίας, των βρεφών κλπ. Μακροπρόθεσμα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει τη φυσική παραγωγή αυτών των αντισωμάτων στον οργανισμό, προσφέροντας προστασία από τον ΜSRA για δεκαετίες ή ακόμη και μόνιμη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πρώτες δοκιμές του πολλά υποσχόμενου εμβολίου σε ζώα στέφθηκαν με επιτυχία. Ήδη οι δοκιμές σε ανθρώπους έχουν δρομολογηθεί για τους επόμενους 12 με 18 μήνες.

Διαβάστε ακόμη:
Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης
http://www.vita.gr/html/ent/713/ent.4713.asp