Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν μια επιδερμίδα ή να εντείνουν την ήδη υπάρχουσα ευαισθησία της, όπως η χρήση λανθασμένων καλλυντικών, «σκληρών» μεθόδων περιποίησης, αλλά και το περιβάλλον. Τι ευθύνεται για την αντίδραση της επιδερμίδας σου; Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται; Ποια ­καλλυντικά θεωρούνται κατάλληλα και πώς πρέπει να τη φροντίζεις ­καθημερινά;





Σε τι διαφέρει από τους υπόλοιπους τύπους επιδερμίδας; Η δερματολόγος κ. Χαρίκλεια Χαραλαμπίδου μάς απαντά: «Το ευαίσθητο δέρμα είναι λεπτό, συνήθως ανοιχτόχρωμο και ξηρό, και συχνά εμφανίζει κνησμό και δυσανεξία στα μη εξειδικευμένα καλλυντικά. Μπορεί να οφείλεται:

● Σε κληρονομικά αίτια, λόγω ατοπικής προδιάθεσης και ελαττωματικού δερματικού φραγμού (έτσι ονομάζεται η ασπίδα προστασίας που συγκρατεί την υγρασία και προστατεύει από τις εξωτερικές επιθέσεις, π.χ. του ήλιου, της μόλυνσης κλπ.).

● Στις περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδιαίτερα ζεστό ή ξηρό περιβάλλον κ.ά.).

● Σε διάφορες θεραπείες (π.χ. για την ακμή).

Η ευαίσθητη επιδερμίδα είναι γενικά πιο εύθραυστη και πιο ευπαθής σε δερματίτιδες. Μπορεί εύκολα να ερεθιστεί από καλλυντικές κρέμες, τονωτικές λοσιόν με οινόπνευμα, το σκληρό νερό, προϊόντα απολέπισης (scrub), προϊόντα ντεμακιγιάζ, αρώματα ή αρωματισμένα μαντιλάκια και απολεπιστικές χημικές ουσίες, όπως τα οξέα φρούτων».





Εκτός από την όψη της επιδερμίδας σου, εξέτασε τη «συμπεριφορά» της, αλλά και το πώς την αισθάνεσαι. Η δερματολόγος μάς εξηγεί: «Τα κύρια συμπτώματα είναι η έντονη ξηρότητα, λόγω έλλειψης λιπιδίων, οι ευρυαγγείες, καθώς και ο κνησμός, η κοκκινίλα, το τσούξιμο και το κοκκίνισμα μετά τη χρήση καλλυντικών ουσιών ή μετά την έκθεση σε συγκεκριμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επίσης, εμφανίζεται έντονος ερεθισμός όταν το δέρμα έρχεται σε επαφή με κοσμήματα από νικέλιο, αξεσουάρ πολύ συνηθισμένα για νεαρά κορίτσια, μεταλλικές αγκράφες σε ζώνες, κουμπιά σε παντελόνια, αλλά και σε συγκεκριμένα υφάσματα, όπως τα μάλλινα και τα συνθετικά».

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ευαισθησία της επιδερμίδας μπορεί να μαρτυρά μια ορμονική δυσλειτουργία, όπως πρόβλημα με τη λειτουργία του θυρεοειδούς ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Εάν η επιδερμίδα σου ευαισθητοποιήθηκε ξαφνικά, χωρίς κάποια προφανή αιτία (π.χ. ξεκίνησες μια νέα θεραπεία ή χρησιμοποίησες ένα νέο καλλυντικό), απευθύνσου σε δερματολόγο.





Σκοπός είναι να της προσφέρεις την καθημερινή περιποίηση που έχει ανάγκη, καθαρισμό και ενυδάτωση, χωρίς να την επιβαρύνεις, να μειώσεις τους υπάρχοντες ερεθισμούς και τις κοκκινίλες και να την προστατεύσεις από τις εξωτερικές επιθέσεις που δέχεται. Γενικά, θα πρέπει:

● Να πλένεις το πρόσωπό σου μόνο με χλιαρό νερό το πρωί και με ένα πολύ λιπαρό σαπούνι το βράδυ. Σκουπίσου με απαλές διακεκομμένες κινήσεις. Αν νιώθεις το νερό της βρύσης «σκληρό» για την επιδερμίδα σου, μάλλον είναι καλύτερα να χρησιμοποιείς ιαματικό νερό σε σπρέι.

● Για το ντεμακιγιάζ σου, προτίμησε διαλύματα καθαρισμού (solution), τα οποία είναι ιδιαίτερα απαλά, απαλλαγμένα από άρωμα, χρωστικές και οινόπνευμα.

● Η ενυδάτωση θα πρέπει να γίνεται με υποαλλεργικά και δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα, χωρίς άρωμα, που θα αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι προορίζονται για ευαίσθητα δέρματα με τάση προς ερεθισμούς.

● Χρησιμοποίησε μια καταπραϋντική μάσκα 1-2 φορές την εβδομάδα ή κάθε φορά που νιώθεις την επιδερμίδα σου ιδιαίτερα ερεθισμένη.

Για το μακιγιάζ σου, προτίμησε make-up σε υγρή μορφή, χωρίς άρωμα, και ελαφριές loose powder, που θα εφαρμόζεις κατά προτίμηση με βαμβάκι και όχι με πινέλο.





● Ισχυρά καθαριστικά προϊόντα.

● Αρώματα που περιέχουν οινόπνευμα, στα σημεία που εκτίθενται στον ήλιο.

● Προϊόντα scrub με κόκκους και προϊόντα πίλινγκ με ΑΗΑ ή μικροκρυστάλλους.

● Να τρίβεις το πρόσωπό σου με την πετσέτα ή τα χέρια σου.

● Προϊόντα περιποίησης και μακιγιάζ με άρωμα.

● Την έκθεση στον ήλιο χωρίς τη χρήση αντιηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 50+).

● Μake-up, ρουζ και σκιές με ιριδίζοντα στοιχεία, καθώς μπορεί να ερεθίσουν την επιδερμίδα σου.





Διάλεξε προσεκτικά τα προϊόντα περιποίησης που θα χρησιμοποιείς! Υπάρχουν καλλυντικά που αναγράφουν για «ξηρές/ευαίσθητες επιδερμίδες», τα οποία όμως απευθύνονται στις ευαισθησίες που εκδηλώνει η ξηρή επιδερμίδα κατά περιόδους και όχι στις ευαίσθητες επιδερμίδες.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Χαρίκλεια Χαραλαμπίδου, δερματολόγο-αφροδισιολόγο.