Το μπρόκολο μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα ενάντια στις βλάβες που προκαλούνται από το κάπνισμα. Στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Johns Hopkins» στη Βαλτιμόρη, παρατήρησαν μειωμένη δραστηριότητα του γονιδίου NRF2 (ευθύνεται για την προστασία των πνευμονικών κυττάρων από τις βλαβερές τοξίνες) σε καπνιστές που βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας. Διαπίστωσαν όμως ότι η ουσία σουλφοραφάνη, που εντοπίζεται στις πράσινες φουντίτσες του μπρόκολου, αυξάνει τη δραστηριότητα του γονιδίου.

Όπως μάλιστα αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine», η σουλφοραφάνη ήταν ικανή να αποκαταστήσει τα μειωμένα επίπεδα του γονιδίου NRF2 σε κύτταρα που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δρ. Σίαμ Μπίσγουολ, εκτιμά ότι οι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να επικεντρωθούν στο γονίδιο NRF2, ως μια νέα στρατηγική αντιοξειδωτικής προστασίας των πνευμόνων, με στόχο τη βελτίωση της κατάστασης των ασθενών που πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Διαβάστε ακόμη:
Καπνίζετε, τουλάχιστον αποτοξινωθείτε
http://www.vita.gr/html/ent/141/ent.2141.asp

«Ανοίξτε» τους πνεύμονές σας στην Άνοιξη!
http://www.vita.gr/html/ent/348/ent.2348.asp

Πόσο καλά αναπνέετε;
http://www.vita.gr/html/ent/221/ent.1221.asp

Στο μικροσκόπιο… το μπρόκολο
http://www.vita.gr/html/ent/429/ent.1429.asp