Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη για τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των ατόμων που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ πραγματοποιήθηκε -που αλλού;- στη Γηραιά Αλβιόνα!

Στο πλαίσιο της καμπάνιας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας, για την ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ και τη μείωση κρουσμάτων αλκοολισμού στη χώρα, επιστρατεύτηκαν ψυχολόγοι οι οποίοι ερεύνησαν τα κοινωνικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά των αλκοολικών ατόμων.

Μολονότι πιστεύουν ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθότι το αλκοόλ σε αυτή την κατηγορία ατόμων γίνεται μέρος της ταυτότητας και του lifestyle τους, θεωρούν ότι η νέα καμπάνια που στηρίζεται σε τεχνικές κοινωνικού μάρκετινγκ θα έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι βαρείς πότες παρουσιάζουν συστηματικές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να καταδεικνύουν διαφορετικούς τύπους ανθρώπου. Κατάρτισαν λοιπόν μια λίστα με τις 9 προσωπικότητες του πότη:

  1. Ο «φορτωμένος» πότης: Χρησιμοποιεί το αλκοόλ ως μέσο για να ανακτήσει τον έλεγχο στη ζωή του και να χαλαρώσει. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν άντρες και γυναίκες των μεσαίων τάξεων.
  2. Ο κομφορμιστής πότης: Έχει έντονη την ανάγκη του ανήκειν και αναζητά μια τάξη στη ζωή του. Συνήθως, πρόκειται για άνδρες 45-59 ετών, που απασχολούνται σε υπαλληλική ή χειρωνακτική εργασία.
  3. Ο «μούχλας» πότης: Καταναλώνει αλκοόλ για να περάσει η ώρα, αναζητώντας ερεθίσματα που θα σπάσουν τη μονοτονία της ζωής. Κι εδώ έρχεται το αλκοόλ, για να προσφέρει παρηγοριά και την επίφαση ασφάλειας.
  4. Ο καταθλιπτικός πότης: Μπορεί να είναι οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή κοινωνικοοικονομικής τάξης. Λαχταρά ανέσεις, σιγουριά και ασφάλεια.
  5. Ο πότης «μη χαθούμε»: Τον χαρακτηρίζει η ανάγκη να διατηρεί επαφή με τους ανθρώπους που τον περιτριγυρίζουν.
  6. Ο πότης της παρέας: Έχει ανάγκη να ανήκει κάπου. Συνήθως πρόκειται για άνδρες και γυναίκες κατώτερων τάξεων που πίνουν σε μεγάλες παρέες.
  7. Ο ηδονιστής πότης: Αναζητά διεγερτικά ερεθίσματα και απολαύσεις και επιθυμεί να χάσει τον έλεγχο. Συχνά πρόκειται για διαζευγμένους άνδρες ή γυναίκες, με μεγαλωμένα παιδιά, που θέλουν να ξεχωρίσουν από το πλήθος.
  8. Ο μάτσο πότης: Ξοδεύει τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του στις παμπ. Είναι κυρίως άντρες όλων των ηλικιών που θέλουν να ξεχωρίσουν από το μέσο όρο.
  9. Ο πότης-θαμώνας: Νιώθει στην παμπ σαν στο σπίτι του. Τον βρίσκει κανείς εκεί συχνά, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, καθημερινές και αργίες. Πίνει γρήγορα και συστηματικά.
Διαβάστε ακόμη:
Το αλκοόλ ως βάλσαμο…
http://www.vita.gr/html/ent/332/ent.7332.asp

Ναι στο σεξ, όχι στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά
http://www.vita.gr/html/ent/065/ent.6065.asp

Οι κραιπάλες βλάπτουν τη μνήμη
http://www.vita.gr/html/ent/686/ent.5686.asp

Φάρμακο μειώνει την επιθυμία για αλκοόλ
http://www.vita.gr/html/ent/896/ent.4896.asp

Ποια ποτά δημιουργούν το χειρότερο hangover
http://www.vita.gr/html/ent/281/ent.1281.asp

Γιατί δεν καταφέρνω ν’ αλλάξω τις (κακές) συνήθειές μου;
http://www.vita.gr/html/ent/075/ent.2075.asp